Lansirana „Raketa pobede“

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2020, 08:44

Lansirana „Raketa pobede“

Raketa-nosač „Sojuz-2.1a“ – „Raketa pobede“ sa teretnim brodom „Progres MS-14“ lansirana je sa kosmodroma Bajkonur. Raketa „Sojuz“ nosi naziv „Raketa pobede“ u čast obeležavanja 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Ukrašena je Georgijevskom lentom, ordenima Drugog svetskog rata i logotipom 75. godišnjice Pobede.
Raketa je lansirana u 4.51 časova po moskovskom vremenu sa kosmodroma Bajkonur. Brod „Progres MS-14“ odvojio se od trećeg stepena rakete „Sojuz“ i izašao je u nisku Zemljinu orbitu, te je uspešno stigao do Međunarodne kosmičke stanice. Teretni brod je napunjen sa 2,5 tone tereta – kontejneri sa namirnicama, lekovima, sanitarno-higijenskim proizvodima za posadu, opremu za sisteme na MSK-u, kao i uređajima za izvođenje eksperimenata. „Progres MS-14“ je takođe dopremio i 650 kilograma goriva za dopunu Međunarodne kosmičke stanice, 46 kilograma kiseonika i 420 kilograma vode za piće, kao i simbole u čast obeležavanja 75. godišnjice pobede i uređaj sa imenima učesnika Velikog otadžbinskog rata. Na MKS-u se trenutno nalazi posada koju čine Rusi Aatolij Ivanišev i Ivan Vagner, kao i Amerikanac Kristofer Kesidi.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.