Lansiran „Sojuz“ sa novom posadom Međunarodne kosmičke stanice

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansiran „Sojuz“ sa novom posadom Međunarodne kosmičke stanice

Raketa "Sojuz-FG" sa kosmičkim brodom "Sojuz MS-09" i novom posadom od tri člana Međunarodne kosmičke stanice lansirana je sa kosmodroma "Bajkonur" prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Lansiranjem je rukovodio i Dmitrij Rogozin, po prvi put u svojstvu šefa kosmičke agencije.


foto: © Sergeй Savostьяnov/TASS

Kosmiki brod će stići na Međunarodnu kosmičku stanicu prema standardnoj dvodnevnoj šemi leta, a pristaće na mali istraživački modul stanice 8. juna u 16.07 po moskovskom vremenu. Na Međunarodnoj kosmičkoj stanici posada će provesti 187 dana.

U kosmičkom brodu "Sojuz MS-09" se nalaze ruski kosmonaut Sergej Prokopijev, kosmonaut Evropske kosmičke agencije Nemac Aleksandar Gerst i američki kosmonaut Serina Aunjon.
Lansiranje
 
Lansiranju su prisustvovali i prva žena u kosmosu Valentina Terješkova, američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman, šef Evropske kosmičke agencije Johan Ditrih Verner, guverner Jaroslavske oblasti Dmitrij Mironov, kao i prvi nemački kosmonaut Zigmund Jan.




Prokopijev je vojni pilot strateške avijacije, a učestvovao je i u vazdušnom delu Parade pobede 9. maja, gde je pilotirao iznad Crvenog trga strateškim bombarderom Tu-160. Aunjon je radila kao lekar kosmonauta, a Gerst je naučnik i vulkanolog.
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Astronauti poletjeli prema orbitalnoj stanici

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jun.2018

BAJKONUR - Svemirski brod sa troje astronauta iz Rusije, SAD i Evropske svemirske agencije lansiran je danas iz ruskog kosmodroma u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.