Laeserski odstranjen tumor sa mozga veličine 6 cm

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laeserski odstranjen tumor sa mozga veličine 6 cm

04.06.2011. - Tamo gde se presecaju zraci ili pacijent naručuje muziku

U četvrtak u moskovskom medicinskom centru Gama-nož u okviru Naučno-istraživačkog instituta Burdenko uspešno je održana prva operacija na mozgu urađena supersavremenom opremom, montiranom dan ranije. Operacija je protekla dan pre 135-godišnjice rođenja genijalnog neurohirurga, čije ime nosi institut.

Operaciju je izveo glavni lekar Centra, doktor medicinskih nauka, profesor Andrej >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Golanov. Poslednje pitanje koje je on zadao pacijentu prilikom smeštanja u poluprozračnu plastičnu kapsulu oduševilo je mngobrojne novinare, pozvao je na medicinsku premijeru. Snimatelj centralnog kanala čak je zamolio profesora da ponovi pitanje na bis, kako bi snimio još jedan dubl za svaki slučaj: pitanje je bilo sledeće: Kakvu muziku da vam pustimo?

59-godišnji pacijent, koji je jutarnjim vozom stigao u Moskvu iz dalekog severnog Murmanska, za sat i po prošao je sve stadijume pripreme za sasvim beskrvnu i bezbolnu operaciju namenjenu uklanjanju tumora veličine 6 kubnih centimetara iz njegovog mozga. On je ležao u kapsuli u kućnoj odeći u potpuno svestan, bez svake narkoze. Najviše se nervirao zbog mnoštva TV kamera i bliceva. Kako je on priznao, to je bio prvi razgovor sa štampom u njegovom životu. Njegova energična supruga se osećala mnogo sigurnije i rado je govorila novinarima da je ona nagovorila muža na operaciju i na snimanje. On je stidljiv, objasnila je ona reporterima.

Ispostavilo se da stidljivko ima osećaj za humor. Svojim odgovorom profesoru on je oduševio štampu. Uopšte, ja volim klasiku. Najvažnije da ne bude posmrtni marš!

28 minuta posle toga on je ležao i slušao Mocarta. A unutar aparata koji je sijao i iz kojeg su virile samo njegove noge, 192 izvora puštala su u njegov mozak jonizovane zrake izotopa kobalt-60. Svaki pojedinačni zrak sasvim je bezopasan po čoveka. Ali svih 192, pod kontrolom kompjutera, u koji su pola sata pre operacije profesor i njegov tim uneli eletkronski plan operacije, presecali su se u jednoj tački i sticali smrtonosnu silu. U toj tačci se nalazio tumor koji je pronašao tomograf i zraci su ga osudili na neminovnu pogibiju. Pcijanet je pro tome potpuno u stanju da radi, on neće izgubiti ni vreme, ni snage na period rehabilitacije. Praktično odmah su ga pustili kući.

Profesor golanov ima 48 godina. On sedi u susednoj sobi za velikim kompjuterskim pultom. Ima prave ruke hirurga sa jakim dugim prstima, u kojima se čitavog života držao skalpel, a sada kompjuterskog miša. Od 2005. godine postoji u okviru instituta centar Gama-nož. Za to vreme Golovanov i njegov tim su izveli preko dve hiljade operacija. Sada je on istaknuto ime radiohirurgije. Aparat Leksel Gama Najf Perfekš napravile su švedske kolege. On omogućava profesoru da vrši 1200 operacija godišnje.

Izvor: Golos Rossii, foto: The National Guard/flickr.com

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.