Kremlj za ponovno uspostavljanje vladavine prava u Nigeru

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 14:04

Kremlj za ponovno uspostavljanje vladavine prava u Nigeru

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se Moskva zalaže za ponovno uspostavljanje vladavine prava u Nigeru, gde je prošle nedelje izveden puč.

"Zalažemo se za hitno ponovno uspostavljanje vladavine prava u toj zemlji i pozivamo sve strane na uzdržanost kako situacija ne bi dovela do ljudskih žrtava", poručio je Peskov u razgovoru sa novinarima, prenose RIA Novosti.

Dodao je da Kremlj veoma pažljivo prati situaciju u Nigeru, posebno u kontekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rusko - afričkog samita održanog prošle nedelje u Sankt Peterburgu.

"Ono što se tamo dešava izaziva ozbiljnu zabrinutost svih učesnika samita. Želimo da se Niger vrati na ustavni kolosek i nastavi da rešava ogromne zadatke na putu razvoja ove zemlje", rekao je Peskov.

Vojni oficiri Nigera proglasili su u petak šefa predsedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države, i dodali da su suspendovali ustav i raspustili sve bivše institucije nakon što su prethodno svrgli i zatvorili predsednika Mohameda Bazuma.

Niger se graniči sa tri zemlje u kojima je u poslednje dve nedelje takođe došlo do državnog udara - Malijem, Burkinom Fasom i Čadom.

Pre nego što je došlo do pobune, Niger smatran za najstabilnijim i najčvršćim saveznikom Zapada u regionu Afrike koji ima veliki problem sa islamističkim teroristima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peskov: Putin neće prisustvovati generalnoj sjednici UN

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2023

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira da u septembru učestvuje u radu Generalne skupštine UN u NJujorku, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.