Kremlj se nada dijalogu nakon sastanka Putin-Tramp

Izvor: VOA, 05.Jul.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj se nada dijalogu nakon sastanka Putin-Tramp

Moskva se nada da će prvi sastanak licem u lice između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa kasnije ove nedelje, ustanoviti efektivni radni dijalog između dvojice lidera, saopštio je Kremlj u sredu. Sastanak, koji bi trebalo da se održi na marginama samita G-20 u Hamburgu u petak, biće pod lupom javnosti u vreme kada odnosi dve zemlje ostaju zategnuti zbog optužbi SAD za rusko hakovanje izbora, Sirije, Ukrajine i bure u SAD zbog veza Trampovih saradnika sa Moskvom. "Ovo je prvi sastanak, prvi put da će dvojica predsednika upoznati i to je glavna stvar u vezi toga", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov. Na sastanku će se ispitati da li postoji šansa i spremnost da se dve zemlje zajednički bore protiv terorizma u Siriji, rekao je Peskov dodavši da će Putin objasniti stavove Moskve po pitanju konflikta i u Siriji, i u Ukrajini. Ali, Peskov je rekao i da će format kratkog sastanka značiti da ruski predsednik možda neće imati dovoljno vremena da predstavi punu analizu pozicije Moskve po pitanju krize u Ukrajini. Tri godine nakon što je Rusija anektirala Krim od Ukrajine i nakon što su proruski separatisti podigli ustanak u istočnoj Ukrajini, postoji malo naznaka za mirno rešenje na istoku, uprkos sporazumu o prekidu vatre potpisanom februara 2015. u Minsku, Belorusija. Te sporazume potpisali su Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina. Kijev optužuje Moskvu da aktivno podržava proruske separatiste. Rusija negira te optužbe. Sastanak sa Trampom bi mogao da bude "dobra šansa da se ponovi ruska pozicija da Sporazum iz Minska nema alternativu, da taj sporazum mora da bude implementiran, da mere morajuda budu preduzete kako bi se obustavile provokacije koje nažalost oružane snage Ukrajine i dalje preduzumaju", rekao je Peskov.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekordna gledanost Morning Džoa posle spora s Trampom

Izvor: Beta, 05.Jul.2017

Emisija voditelja Džoa Skarboroa i Mike Bžežinski imala je rekordnu gledanost prošle nedelje kada su razgovarali o tvitovima američkog predsednika Donalda Trampa u kojima je oštro napao njih i njihovu emisiju.Kompanija Nilsen (Nielsen) saopštila je danas da je 1,66 miliona ljudi gledalo emisiju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.