Kreće litija u čast dinastije Nemanjića i za srpsko-rusko jedinstvo

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće litija u čast dinastije Nemanjića i za srpsko-rusko jedinstvo

16.09.2013. -

Grupa od dvadeset ruskih vernika krenula je juče iz Moskve na put preko Ukrajine i Rumunije, da bi na vreme stigla u Srbiju na veliku litiju koja će trajati od 21. septembra, pa sve do 14. oktobra, koja se organizuje za srpsko-rusko jedinstvo i u čast 900 godina dinastije Nemanjića.

Kako ističu inicijatori, a to su Pravoslavni patriotski pokret za rusko-srpsko jedinstvo, kao i komitet iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Srbije, pomenuta litija kroz Srbiju u njihovoj organizaciji je odgovor na više puta ponovljene srpske molbe i apele da im je životno potrebno prisustvo ruskih pravoslavnih vernika, a posebno na području Kosova i Metohije. Zato pripremaju litiju koja će proći kroz čitavu zemlju, uključujući srpske enklave na Kosmetu, da bi, kako kažu u svom javnom proglasu - duhovno podržali slovensku braću koja se nalazi pod jarmom antihristovih sila.

Naime, radi se o tome da će u litiji učestvovati sveštenstvo i vernici iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Srbije, koji će se kretati sa molitvom da pravoslavni slovenski narodi budi jedinstveni u borbi sa zlom, a blagoslov za to su dobili od visokih crkvenih velikodostojnika, poput brojnih arhimandrita ruskih manastira, a takođe i od namesnika Patrijarha Irineja u Pećkoj Patrijaršiji, te od vladike crnogorsko-primorskog Amfilohija, banatskog Nikanora, sremsko-karlovačkog Vasilija, kruševačkog Davida, niškog Jovana, kao i drugog srpskog sveštenstva.

Višenedeljna svečana povorka će proći po srpskim manastirima koji su povezani sa Prepodobnim Simeonom Mirotočivim i njegovim sinom Svetim Savom, a završiće se na Kosovu i Metohiji, gde će tamošnjim Srbima na poklon biti uručena kopija ikone Presvete Trojice čuvenog Andreja Rubljova, i to kao duhovni poziv na jedinstvo pravoslavnih naroda.

Organizatori ove srpsko-ruske litije se u svom pozivu na učešće pozivaju na ruskog Cara Nikolaja, koga navode kao primer kako se pokazuje ljubav prema bližnjima, s obzirom da je on odlučno stao u zaštitu pravoslavnih Srba u jeku Prvog svetskog rata, jer je po njegovoj naredbi u Srbiju bilo upućeno 10.000 boraca, a sa njegovim ličnim novcem su se u Srbiji gradile vojne bolnice.

Naravno, ruski hodočasnici koji ovih dana treba da pristignu na litiju, dolaze isključivo sa najboljim namerama, da u miru obeleže veliki jubilej 900-godišnjice dinastije Nemanjića, te da po njihovom sopstvenom dubokom uverenju - učvrste pravoslavlje na oskrnavljenoj i izdatoj zemlji.

Teško je reći da li će samo jedna ovakva humana akcija uspeti da ispuni svoj plemeniti cilj, ako se uzme u obzir da je prećutno zaokruživanje albanske kvazidržavnosti na Kosmetu i potiskivanje pravoslavlja uzelo velikog maha, ali svakako da će ova rusko-srpska litija predstavljati retku pojavu istrajne borbe za one vrednosti od kojih su mnogi čak i u samoj Srbiji već odavno digli ruke.

Međutim, učesnici povorke su očigledno inspirisani pričom iz Jevanđelja, u kojoj je Hristov učenik Petar hteo da hoda po vodi, a kada nije uspeo u tome i počeo tonuti, Isus mu je rekao «Zašto si posumnjao, maloverni?». U svakom slučaju, vernici i sveštenstvo koji će sačinjavati rusko-srpsku litiju od 21. septembra do 14. oktobra, obeležiće godišnjicu dinastije Nemanjića i poručiti da ne treba klonuti, a pružiće i dragocenu duhovnu podršku onima kojima je najteže. A to su bez sumnje Srbi na Kosmetu.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: Btt, ru.wikipedia.org    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz Rusije krenuli na "litiju za spas Srba"

Izvor: Mondo, 17.Sep.2013, 01:25

Grupa od dvadeset ruskih vernika krenula je iz Moskve na put preko Ukrajine i Rumunije, da bi na vreme stigla u..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.