Kraj za Juščenka i Sakašvilija

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj za Juščenka i Sakašvilija

MOSKVA - Ruski dnevnik Komersant tvrdi da je glavni cilj aktuelne posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Ukrajini i Gruziji priprema predstojeće smene vlasti u tim zemljama, kontaktiranje sa mogućim naslednicima aktuelnih predsednika i ubeđivanje Viktora Juščenka i Mihaila Sakašvilija da se „tiho povuku“. List prenosi reči Bajdenovog savetnika Tonija Blinkena da sadašnji lideri Ukrajine i Gruzije „treba da budu spremni da donesu teške odluke“.

Shefer: Ukrajina >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i Gruzija nisu spremne za NATO

LONDON - Ukrajina i Gruzija sada nisu spremne za stupanje u NATO i jedva da će se takvo stanje promeniti u doglednoj budućnosti, ocenio je danas generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer, koji je doputovao u „oproštajnu posetu“ Velikoj Britaniji. Shefer je rekao da je NATO polazio i polazi od fundamentalnog principa da svaka zemlja Evrope ima pravo da se obrati sa zahtevom za stupanje u članstvo, ali „želja nije sve“, već države treba da odgovaraju svim zahtevima Alijanse, prenela je ruska agencija Itar-TASS.

Shefer, koji 1. avgusta napušta svoj položaj, posle isteka petogodišnjeg mandata, je kazao da je, govoreći diplomatskim jezikom, situacija u Ukrajini složena, a da ni u Gruziji „nije jednostavna“.

Ruski mediji podsećaju da je američki list „Vol strit džornal“ u ponedeljak, dva dana uoči dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Gruziju, objavio intervju sa gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem u kojem on optužuje SAD da su pod pritiskom Rusije pokopale nade Gruzije za stupanje u NATO.

- Planovi Gruzije za prijem u Alijansu skoro su potpuno mrtvi - rekao je, prema Itar-TASS, Sakašvili, dodajući da je to tragedija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.