Kosačov: Ovo je Staljinova kriminalna greška

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 01.Okt.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosačov: Ovo je Staljinova kriminalna greška

MOSKVA-Parlamentarna skupština Saveta Evrope, na inicijativu 72 poslanika, raspravljaće danas o suspenziji ovlašćenja ruske delegacije u Skupštini. Zahtev su podneli Gruzija i njeni simpatizeri koji optužuju Rusiju da ne ispunjava ranije rezolucije PS SE, koje pozivaju Moskvu da povuče odluku od 26. avgusta 2008, kojom je priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije - >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prenosi Vremja novostej.

Šef ruske delegacije u PS SE Konstantin Kosačov najavio je da će, ako Skupština glasa za predlog, „kompletna delegacija napustiti Strazbur i neće se vraćati dok odluka ne bude ponovo razmotrena“.

- Sve je prošlo u šablonskim geopolitičkim shvatanjima: postoji mala slobodna Gruzija i postoji velika agresivna, totalitarna Rusija, koja se ni po čemu ne razlikuje od Sovjetskog Saveza, a Abhazija i J. Osetija uopšte ne postoje. Međutim, Gruzija nije demokratska, Rusija nije totalitarna, a Abhazija i J. Osetija postoje, sviđalo se to nekome ili ne - kazao je Kosačov.

Problem Abhazije i J. Osetije, kako je istakao, nije posledica ruske podrške separatističkim težnjama, već „kriminalne greške Staljina, kada je na nasilan način uključio te te teritorije u sastav Gruzije“. Problem, smatra, neće biti rešen ako se sve vreme govori o konfliktu između Gruzije i Rusije.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.