Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontraofanziva Moskve, rezolucija da "uključi i Asada"

NJUJORK - Rusija je predložila kontra-rezoluciju SB UN kojom se predviđa da vlada Sirije treba da odobri raspoređivanje posmatrača UN u Alepu.

Oni bi trebalo da provjere uslove života civila.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čukrkin je rekao novinarima uoči konsultacija Savjeta bezbjednosti UN da će na rezoluciju koju je predložila Francuska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uložiti veto ako ne bude izmijenjena.

Rezolucijom koju je Francuska predložila, zahtjeva se pristup opkoljenim oblastima Alepa i "neutralan nadzor" evakuacije civila, a takođe se poziva na hitne mjere kojima bi se UN i njihovim partnerima omogućio nadzor poštovanja međunarodnog prava.

Prijedlog ruske rezolucije ne predviđa bilo kakav nadzor evakuacije civila iz Alepa koji bi pratile Ujedinjene nacije.

Ruskim prijedlogom se traži da generalni sekretar osigura bezbjednosne i druge dogovore "u saradnji sa zainteresovanim stranama" koje obuhvataju sirijsku vlast koja sada kontroliše istočni Alep, što bi omogućilo osoblju UN da "nadgleda stanje u kojem su civili koji su ostali" u tom gradu, a "u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom".

Ambasador Francuske u UN Fransoa Delatre je prethodno rekao da namjerava da traži glasanje o nacrtu prijedloga svoje zemlje i nagovjestio da neće prihvatiti bilo kakvu izmjenu teksta.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.