Kompanija na udaru kritika: Ne napuštamo rusko tržište

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 15:42

Kompanija na udaru kritika: "Ne napuštamo rusko tržište"

Britanska kompanija Unilever saopštila je da ne može sasvim da napusti rusko tržište jer smatra da bi od takvog poteza profitirala Moskva.

"Za firme poput Unilevera, koje su značajno fizički prisutne u Rusiji, izlazak sa tog tržišta nije jednostavan", navodi se u saopštenju kompanije koja između ostalog proizvodi sladolede Korneto ili sapune Dav.

Unilever ima oko 3.000 zaposlenih u Rusiji i smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će u slučaju odlaska iz ove zemlje njihove brendove "prisvojiti i voditi ruska država", prenosi BBC.

Britanska kompanija, prema kako navodi, nije uspela da pronađe način da proda svoj biznis u Rusiji, a da od toga potencijalno ne profitira Moskva.

U saopštenju se dodaje da nema "poželjnih" opcija u ovoj situaciji, ali da je nastavak poslovanja "uz stroga ograničenja" najbolja mogućnost u datim okolnostima.

Unilever je ranije objavio da je obustavio izvoz i uvoz iz Rusije i da je prestao da se tamo oglašava.

Takođe tvrdi da u zemlji prodaje samo "osnovne" proizvode, kao što su hrana i proizvodi za održavanje higijene.

Na udaru kritike zbog Rusije se ove nedelje pored Unilevera našao i britanski naftni gigant Šel koji je nastavio da trguje ruskim gasom više od godinu dana nakon što je obećao da će se povući sa ruskog energetskog tržišta, podseća BBC.

Šel je saopštio da je pomenuta trgovina rezultat "dugoročnih ugovornih obaveza" i da se time ne krši ni britanski zakon ni sankcije protiv Rusije.

Pročitajte još:

Nemačke firme i dalje rade u Rusiji, samo ih američke u tome nadmašuju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.