Komersant: Narodna banka Srbije izgubila nezavisnost

Izvor: S media, 07.Avg.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komersant: Narodna banka Srbije izgubila nezavisnost

Izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) koje je u subotu usvojila Skupština Srbije, ta banka je izgubila nezavisnost, ocenjuje danas moskovski dnevnik Komersant.

U tekstu pod nazivom "Narodna banka zemlje gubi nezavisnost", list piše da izmene zakona "očigledno protivureče normama koje su na snazi u EU".

Dnevnik piše da je srpski parlament pooštrio kontrolu nad NBS, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << formirajući kontrolni organ, odgovoran za koordinaciju izmedju banke i drugih organa.

"Lišavanje banke nezavisnosti omogućiće indirektno da se subvencionišu budžetski rashodi i zaustavi rast državnog duga, ali mere za borbu protiv recesije protivureče ne samo zahtevima EU u koju Srbija namerava da udje 2015. godine, već i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) od koga rukovodstvo namerava uskoro da zatraži kredite", piše list.

Komersant navodi primer Madjarske i ukazuje da se neuspehom završio njen pokušaj da uvede upravljanje novčanom masom i budžetom.

List podseća da je MMF upozorio srpski parlament da izmene Zakona o NBS predstavlja "značajnu pretnju njenoj nezavisnosti" i dodaje da se sada može očekivati i "zvanična rasprava" izmedju MMF i srpskog rukovodstva o usvojenim izmenama.

(Beta)

Foto: printskrin-kommersant.ru
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.