Izvor: RTS, 21.Apr.2021, 21:42

Kolekcioner Vladimir Pešić predstavio svoju zbirku slika poznatih ruskih slikara u Moskvi

U elitnom izložbenom prostoru "Gostinom dvoru" u centru Moskve, par stotina metara udaljenom od Kremlja, otvoren je 46. Ruski sajam antikviteta na kojem učestvuje i jedan kolekcionar iz Srbije. Svoje slike poznatih ruskih slikara izložio je Beograđanin Vladimir Pešić, sin čuvenog dopisnika lista "Politika" Dušana Pešića.
Da organizatori visoko ocenjuju zbirku porodice Pešić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dokazuje to što su slike izložene u prestižnom delu dvorane "Gostinog dvora".
 
Vladimir Pešić je došao kao dete u Moskvu, gde je uz oca vrhunskog novinara upoznavao sovjetske umetnike i obilazio čuvene muzeje. Vladmir Pešić je u Moskvi živeo od 1983. do 1997. godine, gde je završio ne samo školu već fakultet stranih jezika.
Na drevnom Arbatu je išao u školu gde je nekada davno poznati moskovski slikar Vasilij Polenov napravio sliku "Moskovsko dvorište".
U vreme Gorbačovljeve perestrojke u Moskvi je 1988. odražana prva aukcija slika čuvene kuće "Sotbis". Taj događaj je još više zainteresovao Vladimira Pešića za umetnička dela, mada je porodica Pešić u kući uvek imala slike. Porodičnu kolekciju je počeo da stvara još Vladimirov pradeda Andrija.
Prvu sliku u Moskvi Vladimir je kupio 1989. u jednom komisijonu. I kasnije kada je 1990. u Londonu posetio aukciju ruskih slika koju je organizovao "Sotbis", sa velkom strašću i ljubavlju je počeo da traži i kupuje vredne slike poznatih ruskih umetnika. Osim slika počeo je da skuplja i ikone i unikalne starinske predmete.
Kolekcioner Vladimir Pešić je član Međunarodne konfederacije kolekcionera, antikvara i art dilera Rusije i bivših sovjetskih republika, a takođe je i član Društva antikvara Srbije.
Predstavljene slike iz kolekcije "Ženski lik u umetosti"U poslednje tri godine Vladimir Pešić je učestvovao na na više uglednih antikvarnih salona i izložbi u Moskvi.
Da ljubitelji slikarstva i vrednih slika veruju u odabir i stručnost Vladimira Pešića da se videti na štandu gde su izložene slike kolecije porodice Pešić.
Mnogi kolekcionari, a i ljubitelji umetnosti dolazili su da pozdrave Pešića kojeg znaju sa brojnih izložbi. Ovoga puta u prestižnom "Gostinom dvoru" zbirka porodice Pešić predstavila je slike iz kolekcije "Ženski lik u umetosti". Radi se o slikama iz 19. veka pa do danas.
Interesovanje za zbirku porodice Pešić stalno raste jer Vladimir Pešić permanentno popunjava svoju kolekciju novim slikama i ikonama.
Zahvaljujući dugogodišnjiem životu i radu u Moskvi Pešić je uspostavio odlične poslovne i prijateljske veze sa ekspertima koji su sposobni da ocene šta je stvarno orginal, a šta vešto napravljena kopija.
Autoritet Vladimira Pešića među ruskim ljubiteljima slikarstva svakako doprinosti i ugledu srpskih kolekcionara izvan granica Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.