Ko će pobediti u verbalnom duelu oko Temelina

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2013, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će pobediti u verbalnom duelu oko Temelina

28.03.2013. -

Češka energetska komašnija ČEZ uputila je kandidatima za dogradnju nuklearne elektrane Temelin preliminarne procene njihovih ponuda, da bi potom počeo pravi verbalni duel. Ruski mediji i predstavnici Rosatoma bezuslovno su izjavili da je predlog rusko-češkog konzorcijuma «MIR.1200» najbolji.

Istovremeno generalni direktor američko-japanskog koncerna Vestinghaus Deni Roderik održao je pres-konferenciju. Njegov zaključak je nedvosmislen, isto koliko i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << onaj iz Moskve. Samo ... sasvim suprotan. Preliminarnu pobedu na konkursu odnela je njegova kompanija, što su objavili i češki mediji, među kojima su i tako ugledni kao list EKONOM, državna informativna agencija ČTK, portal IHNED.cz. i drugi. Sa zaključkom američko-japanske kompanije slažu se i ugledni češki eksperti za nuklearnu energiju. Prema mišljenju stručnjaka za međunarodne energetske transakcije, vodećeg analitičara britanskog „Finansijskog menadžmenta“ Dmitrija Baranova:

- Nije reč o razmeni udaraca, već izjava zainteresovanih strana, koje su namenjene bodrenju i učvršćivanju svojih pozicija, na koje teoretski treba da obrate pažnju češke vlasti. Situacija je uobičajena za ovakve projekte. Konačnih rezultata tendera nema, ali postoji uverenje svakog učesnika da vodi upravo on. Ponavljam ne pobeđuje, nego vodi.

Da li je to fer u odnosu na rusku aplikaciju? Prema zaključcima tenderske komisije koncern «MIR.1200» je najbolji u tri od četiri kriterijuma ocenjivanja. Upravo u ceni izgradnje, troškovima rada postrojenja, odnosno u suštini ceni električne energije buduće elektrane. Treća tačka poštovanje uslova ugovora, odnosno zahteva naručioca. Ovde su Rusi sakupili više poena, nego Amerikanci sa Japancima. Prema četvrtom kriterujumu, više subjektivnom, lincenca, nadzor, tehnički rizici – više poena imaju konkurenti. Ali bilo koji stručnjak će odmah upitati na koji način je američki reaktor AR-1000, koji još uvek nije prošao kompletne testove u Evropi i nigde nije izgrađen niti je igde upotrebljen, odnosno nema licencu, mogao bolje da prođe u tom segmentu. Kako je mogao da se nađe ispred ruskog reaktora generacije VVЭR, koji se svojim kvalitetima preporučio baš u Češkoj.

Ekspert je začuđen zašto procena ČEZ-a nije uzela u obzir „lokalni“ faktor, odnosno uključivanje lokalnih preduzeća. Još 2009 godine Rusija je ostvarila 70% angažovanja lokalnih preduzeća pri dogradnji dva bloka nuklearke Temelin, što predstavlja jedinstveni primer u međunarodnoj praksi gradnje postrojenja nuklearne energije. To je bilo moguće zahvaljujući zajedničkoj inženjerskoj bazi Čeha i Rusa. Pa i danas se u češkim preduzećima proizvodi oprema na osnovu ruskih ugovora za gradnju nuklearnih elektrana u Indiji, Kini, Turskoj. Nove porudžbine, znače nova radna mesta, angažovanje čeških preduzeća, realni profit u kasu. Ali „lokalni“ faktor nije uvršten u kriterijume. Kako reaguju na ovo u Rosatomu? Mirno reagujemo, naglašava pres-sekretar Sergej Novikov:

- Dobijena je preliminarna ocena. Šta je njen cilj? Smatram da češki naručilac posla stvara situaciju emocionalnog pritiska na potencijalne klijente kako bi oni poboljšali svoje ponude. Čekamo pregovore sa kompanijom ČEZ, kako bismo razjasnili šta zapravo još žele. I kažemo kolegama iz Vestinghausa, dobili smo rejting, mis smo vrlo zadovoljni, prema tri od četiri kriterijuma ruska ponuda je bolja.

Naši sagovornici su uvereni, ako ne bude „priostasnosti“, Rusija će u poštenoj i transparentnoj borbi biti pobednik tendera za dogradnju dva bloka češke nuklearke Temelin.

Gajane Hanova,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.