Izvor: RTS, 18.Okt.2022, 06:00

Kijev: Više od 1.100 gradova i sela ostalo bez struje; Grčka građanima: Napustite odmah Ukrajinu

Dvesta trideset sedmi dan rata u Ukrajini. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u više od polovine regiona Ukrajine, a eksplozije ponovo odjekuju Kijevom, tvrde ukrajinski zvaničnici. Navode da je više od 1.100 ukrajinskih gradova i sela ostalo bez struje nakon 10 dana ruskih napada na ukrajinske energetske objekte. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštava da je uništeno 30 odsto elektrana te zemlje, te da nema mesta za pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Danska policija saopštila je da je preliminarna istraga pokazala da je curenje na Severnom toku izazvano snažnim eksplozijama. Grčka pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu.
Nedelju dana od najjačeg vazdušnog napada na Kijev, ukrajinska prestonica ponovo se našla na udaru ruskih projektila. Napadnut je centar grada, u blizini glavne železničke stanice. Ukrajinci tvrde da su Rusi koristili iranske dronove kamikaze.

Borbe se nastavljaju na gotovo svim frontovima, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je da se ključne bitke u Donbasu vode oko gradova Bahmut i Soledar.
Eksplozije su odjekivale i u Nikolajevu na jugu zemlje. Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Donjecka i okolnih mesta.
Rusija nastavlja napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu Ukrajine. Tvrdi da je sprečen pokušaj Ukrajine da probije rusku odbranu u regionu Hersona. 
Nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća u Evropi, ponovo je isključena iz energetske mreže zbog granatiranja.
Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobrili su početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji Unije i dodelili Kijevu novih 500 miliona evra za nabavku oružja.
Neki ministri traže da se uvedu sankcije Teheranu, ako se dokaže da su iranski dronovi isporučeni Rusiji i da su korišćeni u Ukrajini.
Teheran odgovara da nije isporučio Rusiji dronove koje koristi u ratu u Ukrajini. 
"Objavljene vesti o tome kako Iran isporučuje Rusiji dronove imaju političku ambiciju i šire je zapadni izvori. Nismo isporučivali oružje nijednoj strani u ratu", rekao je iranski portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.
Sjedinjene Američke Države saglasne su sa britanskim i francuskim procenama da bi je Iran isporukom dronova Rusiji prekršio rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN. 
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.