Kako su mediji sahranili Putina

Izvor: Radio 021, 15.Mar.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su mediji "sahranili" Putina

Gde je Putin, pitali su se juče pojedini ruski i gotovo svi najvažniji zapadni mediji prenoseći glasine iz Moskve da se ruski predsednik danima nije pojavljivao u javnosti jer je bolestan, svrgnut s vlasti ili čak – mrtav.

Kremlj je kasnije tokom dana demantovao spekulacije uz pomoć nekoliko fotografija sa jučerašnjim datumom koje su se pojavile na sajtu vlade i koje pokazuju susret šefa države i predsednika Vrhovnog suda.

Svetski listovi, televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i portali odmah su preneli i prilog ruskog javnog servisa da je Vladimir Putin primio Vjačeslava Lebedeva, o čemu nikada ne bi napisali ni slova da vest nije stavljena u kontekst neobjašnjivog izostanka ruskog predsednika iz javnog života. Sve je poteklo od izveštaja Rojtersa da je Putin otkazao put u Kazahstan, uz citiranje neimenovanog kazahstanskog zvaničnika koji je novinaru ove agencije kazao da je Putin odložio putovanje jer se razboleo.

Mediji i društvene mreže od tada se ne smiruju. Na "Tviteru" su se pojavili heštegovi "Putin je umro" i "Gde je Putin?". Dopisnik "Njujork tajmsa" iz Moskve piše da je Putin poslednji put viđen 5. marta na sastanku sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, ali da Kremlj stvara iluziju da se u javnosti pojavljivao i kasnije. Američki dnevnik citira moskovski list RBK koji je javio da je sajt Kremlja objavio pogrešnu informaciju o Putinovom rasporedu: vlada je saopštila da se predsednik susreo sa jednim regionalnim liderom 11. marta dok se taj susret, prema RBK, odigrao još 4. marta.

Prema istom izvoru, Kremlj je lažirao i datum sastanka šefa države sa grupom žena, koje nije obišao 8. marta, već dva dana ranije. AFP ističe da je vrlo sumnjivo što se političar koji je svakodnevno u medijima nije pojavio više od nedelju dana. Bez razloga je odložio potpisivanje sporazuma sa Južnom Osetijom i odsustvovao sa brifinga čelnika obaveštajne službe. Počele su da kruže informacije da je preminuo, pretrpeo moždani udar, imao još jednu plastičnu operaciju pa probleme sa botoksom, da živi u strahu od atentata i pod stresom zbog Ukrajine, ali i da potpuno zdrav obilazi devojku Alinu Kabajevu, koja se porodila u jednoj bolnici u Švajcarskoj.

Nemački "Blik" javio je da su Kabajeva i Putin dobili kćerku, što je njihovo treće zajedničko dete. Portparol predsednika Dmitrij Peskov demantovao je ove tvrdnje.

Bivši Putinov savetnik Andrej Iljarionov napisao je na blogu da je Putin uklonjen u državnom udaru i da uskoro treba očekivati da novi vladari sa Crvenog trga objave da je predsednik otišao na zasluženi odmor. Novinar "Njujork tajmsa" javlja da Moskvom hara grip i da je Putin možda pokupio virus, ali da neće da prizna ni najmanju slabost jer je o sebi stvorio sliku krepkog sportiste koji nikad nije bolestan. Peskov je takođe demantovao tvrdnje o predsednikovoj bolesti. Opisujući Putinovu snagu, Peskov je za Radio Eho Moskve kazao da Putinov stisak i dalje može da vam slomi šaku.

Međutim, zapadni mediji insistiraju na tome da je šef Kremlja već nestajao bez traga i glasa i sugerišu da se to dešavalo u periodima velikih državnih kriza poput ove poslednje, izazvane aneksijom Krima, ratom u Ukrajini, međunarodnim sankcijama, padom cena nafte i ubistvom opozicionara Borisa Njemcova. Kao nikad nerazjašnjen Putinov beg od kamera i reflektora navodi se period posle terorističkog napada na moskovsko pozorište. Primećuje se i da je Putin primio predsednika Vrhovnog suda u svojoj rezidenciji izvan prestonice, što je po nekima znak njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Veliko interesovanje svetskih medija za Putina vlada otkako je došao na vlast. Naširoko se pisalo i zašto je ruski predsednik pre tri godine odustao od dogovorenih inostranih poseta kao i zašto je tada hramao. Sumnjalo se u objašnjenje Moskve da se Putin povredio na treningu, da bi  tabloid "Njujork post" prošle godine čak javio da šef Kremlja ima rak.

Zanimanje za njega još više je poraslo otkako je zbog sukoba zapadnih i ruskih interesa u Ukrajini otvoren novi hladnoratovski front, pri čemu se o Putinu pisalo kao o diktatoru, agresoru i novom Hitleru.

U širem kadru postaje jasno zašto na Zapadu dižu toliku prašinu oko tih nekoliko dana i zašto ruska propaganda odgovora snimcima na ruskom javnom servisu na kojima se vidi kako je Putin juče nesmetano obavljao svoje dužnosti.

U istom stilu, "Vašington post" piše da se problem ne bi pravio oko nekih drugih zvaničnika, ali da je Putin autoritarni političar koji je personalizovao vlast, pa je važno šta se dešava sa njim, čovekom koji mora da aminuje sve važne odluke u zemlji. Sa nestrpljenjem se očekuje ponedeljak, za kada je u Sankt Peterburgu zakazan Putinov susret sa predsednikom Kirgizije. Eventualno odlaganje biće veća vest od održavanja sastanka.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.