Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAH PRIMIRJA: Evakuacija se odlaže, nastavljeno bombardovanje Alepa

Pobunjenici, ali i izvori bliski vladi u Damasku, saopštili su da je suspendovan sporazum na osnovu kojeg je rano jutros trebalo da se iz Alepa evakuišu civili i pobunjenici i koji su odobrile Moskva i Ankara.

Autobusi koji su bili spremni da danas evakuišu desetine hiljada civila i pobunjenike iz Alepa, prazni su napustili područje odakle je trebalo da prevoze ljude, javila je agencija AP, pozivajući se na izveštaje medija. Prethodno je javljeno da su odjeknule i eksplozije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u gradu.

AP ocenjuje da bi to mogao da bude signal odlaganja evakuacije, pa čak i naznaka za kolaps sporazuma o prekidu vatre.

Libanska tv stanica "Manar" je objavila snimke na kojima se vidi kako zeleni autobusi sirijske vlade napuštaju područje evakuacije bez ijednog putnika.

Pročitajte još

Pozivajući se na pobunjenike i izvore bliske sirijskoj vladi, AFP takođe izveštava da je trenutno stopiran sporazum o evakuaciji civila.

Pobunjenici navode da sirijska vlada i njen saveznik Iran blokiraju primenu sporazuma.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je da je sirijska vojska nastavila sa bombardovanjem

"Sirijske snage ispalile su jutros najmanje 14 projektila na četvrt pod kontrolom pobunjenika", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

On je dodao da su se eksplozije čule i duž demarkacionih linija koje dele zone pod kontrolom pobunjenika i oblasti koje kontroliše sirijska vojska, a kako je prenela agencija AFP, detonacije su odjeknule i u delovima grada kojima upravljaju Asadove snage.

Ujedinjene nacije su saopštile da nije predviđeno da učestvuju u evakuaciji iz istočnog Alepa, ali su istakle da su spremne da u tome pomognu.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je skoro 6.000 civila, među kojima 2.000 dece, napustilo u poslednja 24 sata oblasti sirijskog grada Alepa koje se nalaze pod kontrolom pobunjenika.

Rusko ministarstvo je navelo da je u istom periodu 366 pobunjenika položilo oružje.

Lavrov:Otpor pobunjenika će trajati još dva-tri dana

Otpor pobunjenika u sirijskom gradu Alepu najverovatnije će se okončati u naredna dva do tri dana, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Nadam se da će u naredna dva do tri dana situacija u Alepu biti razrešena", prenela je agencija Interfaks reči Lavrova.

Lavrov je to izjavio u vreme kada iz Alepa stižu različite informacije o odlaganju evakuacije civila i obnovljenim borbama.

Mogerini pozvala sirijsku vladu i Rusiju da poštede civile

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas sirijsku vladu i Rusiju da učine sve što mogu kako bi poštedele civile, u trenutku kada se spremaju da i poslednje pobunjenike isteraju iz Alepa.

"Prioritet je sada, u ovim satima, zaštititi civile, garantovati im bezbedan tranzit pod nadzorom do bezbednog mesta", saopštila je ona danas, prenosi AP.

Mogerini je istakla da je to "pre svega odgovornost sirijske vlade i njenih saveznika", upozorivši da će "oni koji čine ratne zločine biti pozvani na odgovornost".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.