KIMOVA RAKETA PALA U RUSKU ZONU?! Preletala preko 1.000 kilometara, Moskva se HITNO oglasila

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2023, 13:02

KIMOVA RAKETA PALA U RUSKU ZONU?! Preletala preko 1.000 kilometara, Moskva se HITNO oglasila

Od 2017. godine, Severna Koreja je testirala 14 projektila dometa 5.500 kilometara ili više

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ministarstvo odbrane, proveravaju informaciju da li je projektil koji je Severna Koreja lansirala 12. jula navodno pao u rusku ekskluzivnu ekonomsku zonu, ali zasad nema takve potvrde, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

- Koliko znam, moje kolege su nastavile da istražuju ovaj slučaj zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa Ministarstvom odbrane, međutim, nemamo jasnu informaciju do sada da je projektil pao u rusku ekonomsku zonu - izjavio je Rudenko, preneo je TASS.

Severna Koreja lansirala je interkontinentalnu balističku raketu ICBM 12. jula, a kako je objavila severnokorejska novinska agencija KCNA, lansiranjem je upravljao lider Severne Koreje Kim Džong-Un.

Tokom testiranja, ICBM je preleteo distancu od 1.001 kilometar i pao u Japansko more.

Nakon saopštenja Ujedinjenih nacija da je severnokorejski projektil lansiran 12. jula navodno pao u rusku ekskluzivnu ekonomsku zonu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva za sada nema takvu informaciju.

. Većina od tih testiranja - njih sedam - izvršena su 2022. godine, dok je ove godine Severna Koreja lansirala četiri takve rakete.

Ekskluzivna ekonomska zona je područje koje se nalazi van teritorijalnih voda jedne zemlje i uz nju, a priobalne države imaju suvereno pravo da u njoj deluju u skladu sa svojim interesima.

Zona se ne sme prostirati više od 200 nautičkih milja, odnosno 370 kilometara od polaznih linija od kojih se meri širina teritorijalnih voda.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.