KAD ZAHAROVA ZAGRMI! Ovo je napad na suverenitet BiH - Incko ZASTRAŠUJE Srbe!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2021, 08:12

KAD ZAHAROVA ZAGRMI! "Ovo je napad na suverenitet BiH - Incko ZASTRAŠUJE Srbe!"

Zaharova izjavila da je Moskva uznemirena

Promene u zakonodavstvu demokratskih zemalja vrše se uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranaca, poručila portparolka ruskog MSP.

Rusija je samovoljni potez odlazećeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da proglasi kažnjivim negiranje genocida u Srebrenici doživela kao otvoreni napad na suverenitet BiH, poručila je portparolka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da je Moskva uznemirena tim povodom i upozorila da Inckove protivzakonite radnje izazivaju unutrašnju političku krizu bez presedana. - Inckova takozvana odluka o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u delu koji inkriminiše „poricanje“ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira da bi se sva odgovornost prenela na lokalne strane - izjavila je Zaharova.

Ona je napomenula da se promene u zakonodavstvu vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. - Takva neodgovorna samovoljna delatnost Valentina Incka, koji ne samo da nije doprineo jačanju međuetničkog razumevanja u zemlji već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana - smatra Zaharova.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema te odluke ni autoriteta koji će promeniti istinu o ratu, ali i o političkoj stvarnosti u BiH. On je zvanično pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona, kao i „nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid“.

- Zastrašivanje Srba zbog istine završiće debaklom onih koji misle da se jedan narod, koji je kao malo koji stradao za slobodu, na ovakav način može utamničiti ili zastrašiti. Istina koju treba braniti zakonima i silom nije istina, jer ako je nešto očigledno i ako je nešto stvarno, ne treba mu nikakva odbrana, pa je jasno kakvu Incko istinu brani i ko mu zbog toga aplaudura - rekao je Dodik. Kako je naglasio, Republika Srpska nema nikakvu obavezu da konstruktivno priđe novonastaloj situaciji, jer ništa nije učinila da do ove situacije dođe i poručio da oni koji su zapalili vatru misle kako će ugasiti požar.

Stanivuković nepoželjan u Mostaru

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je zbog svog komentara na Inckovu odluku nepoželjna osoba u Mostaru. Njemu su organizatori tradicionalnih skokova sa Starog mosta u ovom gradu povukli ranije uručenu pozivnicu na tu manifestaciju.

- Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo so na otvorenu ranu - navodi se u dopisu upućenom Stanivukoviću, a podelili su ga i na Fejsbuku. Podsetimo, Stanivuković je rekao da je Inckova odluka kukavička i da predstavlja najveću moguću katastrofu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.