Izvor: B92, 09.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni tok" i u Rumuniji?

Bukurešt -- Rumunija počinje u decembru pregovore sa Rusijom o učešću u projektu izgradnje gasovoda "Južni tok", prenosi televizija Realitatea.

Predstojeće pregovore je najavio savetnik u ambasadi Rusije u Rumuniji Aleksandar Vasiljev, koji je naveo da će Južni tok biti brže izgrađen nego gasovod Nabuko, međutim Moskva ocenjuje da na "energetskoj mapi ima mesta za oba projekta".

Prvu najavu o mogućem uključenju Rumunije u projekat gasovoda Južni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tok je dao pre tri sedmice predsednik ruske kompanije Gasprom Aleksej Miler nakon razgovora u Moskvi sa generalnim direktorima Transgaza i Romgaza.

Rusija je do sada zaključila sporazume o tranzitu gasovoda "Južni tok" sa Srbijom, Bugarskom, Mađarskom i Grčkom i pregovara sa Slovenijom i Austrijom.

Rumunija nekoliko godina učestvuje u projektu Nabuko koji bi predstavljao konkurenciju ruskom gasovodu Južni tok.

Projekat Nabuko je deo energetske strategije Rumunije prema kojoj je Evropi potrebna alternativa ruskom gasu.

Premijer Kalin Popesku Taričeanu je izjavio 21.oktobra da je Rumunija zainteresovana i za ruski gasovod i za projekt Nabuko, ocenivši da će postojanje oba gasovoda povećati konkurenciju i smanjiti cenu gasa.

Predsednik Trajan Basesku je izjavio 30. oktobra da Rumunija "neće ni u kom slučaju napustiti jedan evropski projekat kao što je Nabuko, zbog Južnog toka", jer je Nabuko za Bukurešt "prioritet".

On je rekoa da bi situacija bila drugačija kada bi "Južni tok” prolazio kroz Rumuniju, ali da ni tada ne bi bio alternativa gasovodu Nabuko.

Moguće učešće Rumunije i drugih zemalja članica EU u projektu "Južni tok”, portparol konsorcijuma Nabuko Kristijan Dolezal nije želeo da komentariše.

On je rekao da je svaki partner "slobodan da diskutuje i o drugim projektima" i naveo da je u projektu Nabuko napravljen napredak, da su svi partneri angažovani u radu, i da "se ide napred".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.