Izvor: Beta, 10.Jun.2014, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni tok ekonomski neisplativ za Rusiju

MOSKVA, 10. juna 2014. (Beta) - Više ruskih eksperata ocenilo je da bi budući ruski gasovod prema Kini bio neisplativ za Rusiju, isto kao Južni tok prema Evropi.

Analitičar Konstantin Krutihin u tekstu koji objavljuje portal "Slon", navodi četiri razloga zbog kojih je Južni tok sa ekonomske tačke gledišta neisplativ.

Kao prvo, on kaže da potražnja za ruskim gasom neće rasti u Evropi. Po najoptimističnijim prognozama, rast potrošnje gasa u Evropi može iznositi >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ne više od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje, i to će biti pokriveno uvozom tečnog gasa, a ne produkcijom Gasproma, smatra Krutihin.

Drugi razlog je što je snaga postojećih gasovoda već suvišna. "Snaga gasovoda koji sada idu u Evropu već je dostigla 250 milijardi kubnih metara godišnje, a prošle godine je po tim cevima prošlo svega 138 milijardi", navodi on.

Po Krutihinu, treći razlog je to što se izgradnja gasovoda prema Evropi kosi sa proglašenom kremljovskom strategijom o osvajanju azijatskih tržišta.

Krutihin navodi i da nije jasno gde će Gasprom naći novac za istovremeno finansiranje Južnog toka, koji bi mogao da košta više od 70 milijardi dolara, i recimo, gasovoda prema Kini, gde ukupna cena prevazilazi 100 milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Rusi: Južni tok svima neisplativ sem izvođačima

Izvor: Radio 021, 10.Jun.2014

Više ruskih eksperata ocenilo je da bi budući ruski gasovod prema Kini bio neisplativ za Rusiju, isto kao Južni tok prema Evropi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.