Island zatvorio ambasadu u Moskvi

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 16:32

Island zatvorio ambasadu u Moskvi

Zastava i tabla uklonjeni su sa zgrade Ambasade Islanda u Moskvi, javlja dopisnik Sputnjika.

Zastava Islanda je skinuta sa jarbola na zgradi ambasade, kao i tabla – policajci ne čuvaju zgradu.

Osoblje diplomatskog predstavništva je u nedelju iznelo stvari. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije istaklo da je privremeni otpravnik poslova Islanda u Ruskoj Federaciji Magnus Haneson obavestio Ministarstvo spoljnih poslova Rusije o obustavljanju delatnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambasade te zemlje u Moskvi od 1. avgusta.

Početkom juna se saznalo da je islandski ministar spoljnih poslova Tordis Kolbrun Rajfjord Gilfadotir odlučio da obustavi rad diplomatskog predstavništva.

Islandska strana je svoju odluku obrazložila time da delatnost ambasade u Moskvi u sadašnjim uslovima ne ulazi u prioritete Ministarstva spoljnih poslova zemlje.

Trgovinski, kulturni ili politički odnosi sa Rusijom su na "najnižem nivou" i ostanak ambasade u Moskvi nije opravdan, saopštio je Rejkjavik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.