Iran i Rusija nastoje da prodube veze između zona slobodne trgovine

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2023, 18:53

Iran i Rusija nastoje da prodube veze između zona slobodne trgovine

Moskva i Teheran razgovarali su o saradnji između svojih specijalnih trgovinskih zona, u pokušaju da podstaknu trgovinu i investicije, saopštilo je u četvrtak rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj posle video-konferencije sa iranskim kolegama.
Zamenik ministra Dmitrij Volvač obavestio je iranske zvaničnike o stvaranju saveza tehnologije i logistike u Rusiji. Aktivnosti Unije usmerene su na produbljivanje trgovinske, ekonomske, transportne i logističke saradnje između Rusije i zemalja kaspijskog regiona i država koje gravitiraju ka međunarodnom transportnom koridoru sever-jug“, izjavio je Volvač, prenela je pres-služba ministarstva. . Ranije ove godine, Iran i Evroazijska ekonomska unija (EEU) predvođena Rusijom potpisali su memorandum o slobodnoj trgovini kako bi osigurali slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i radnika između država članica. Iran je u mogućnosti da razmenjuje robu sa zemljama članicama EEU – naime Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom – na osnovu preferencijalne trgovine. Unija je obezbedila popuste za iransku robu, dok je Teheran dao prednost artiklima koji potiču iz evroazijskog bloka. Saradnja između Rusije i Irana ubrzano se širi usred sankcija Zapada protiv obe zemlje. U periodu od januara do oktobra 2022. trgovina između Moskve i Teherana dostigla je 4 milijarde dolara, što je premašilo cifru za celu 2021, prema ruskoj carinskoj službi. Ruski izvoz u Iran porastao je za 27%, dok je uvoz iz Teherana skočio za 10%, pokazuju podaci.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.