Investitori biraju BRIKS

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori biraju BRIKS

19.03.2012. -

Moskva je zauzela 8. mesto u rejtingu najpovoljnijih gradova sveta za investicije. Prvo mesto zauzima London. Na visokim pozicijama u rejtingu neočekivano su se našle prestonice Brazila, Kine i Indije, istisnuvši evroske gradove.

Rejting najpopularnijih gradova kod investitora sastavila je Investiciona agencija Velikog Pariza i konsalting >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kompanija KMPG. U njegovoj osnovi je veličina stranih investicija uloženih u razne gradske projekte u poslednje dve godine. Rezultat proračuna začudio je eksperte. Visoke pozicije uspeli su da očuvaju samo međunarodni finansijski centri kao što su London i Njujork. A evropske prestonice su istisnuli gradovi iz zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, JAR). Najveći porast popularnosti kod investitora zabeležila je Moskva (60%) i brazilski San-Paolo (160%). Takve ocene su vezane za ekonomski rast, koji demonstriraju zemlje BRIKS. Po investicijama u jedan grad može se suditi o investicijama u zemlju u celini, pojasnio je načelnik Odeljenja za aktivne operacije banke Finansijski standard Roman Andrejev.

Na primer, suditi o investicijama u Veliku Britaniju po Londonu i po Šangaju o Kini prilično je teško, zato što su ovi gradovi finansijski centri, znači čitava infrastruktura je usmerena na servisiranje sličnih oblasti. Ali to ne znači da u ostale regione investicije idu ozbiljnim tokovima. A što se tiče zemalja kao što su Rusija i Brazil, ovde se mogu sprovesti neke paralele i shvatiti da ako se uvećavaju investicije u jedan grad, znači, one idu i u čitavu zemlju. Moskva je u prvom redu prestonica, a ne finansijski centar. I onaj novac koji ide u Moskvu u izvesnoj meri se rasprostire i na druge regione.

Takođe treba istaći da se mesta u tom rejtingu raspoređuju ne samo u zavisnosti od prošlih zasluga, već i ka avans za budućnost. U njemu su položena očekivana investitora povodom daljeg razvoja svakog grada, istakla je analitičar finansijske grupe Kalita-Finans Jelena Turžanska.

Ovaj rejting se sastavlja na osnovu potencijala zemalja i gradova. Ako se realizuje ovaj potencijal, investicije će ići u zemlju i dešavaće se dalji kvalitetni razvoj. Ipak ako se ne sprovode nikakve reforme, potencijal neće biti realizovan i priliv kapitala može da se ne zabeleži. Na taj način rejtizni su više orijentisani na potencijal razvoja, a ne na nivo ljudskog kapitala i nivo razvoja infrastrukture u gradovima.

Zbog uvećanja interesovanja investitora prema zemljama BRIKS u naredno vreme može da strada Evropa. Pri čemu to će biti čak ne pitanje prestiža. Mnoge zemlje EU već sada osećaju nedostatak stranog kapitala koji bi im pomogao da poprave složenu ekonomsku situaciju. Ako ih investicije budu mimoilazile, dužnička kriza u zoni evra će samo jačati.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Moskva osma po povoljnostima za investicije

Izvor: Capital.ba, 19.Mar.2012

MOSKVA, Moskva je zauzela osmo mjesto u rejtingu najpovoljnijih gradova svijeta za investicije, prema listi koju je sastavila Investiciona agencija Velikog Pariza i konsalting kompanija KMPG. Visoke pozicije uspjeli su ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.