Intermuzej: prostor poverenja

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intermuzej: prostor poverenja

04.06.2011. -

Prostor kulture – prostor poverenja. Pod takvom devizom u Moskvi se održava tradicionalni međunarodni muzejski festival Intermuzej-2011. Na velikom forumu muzejskih krugova predstavljeno je preko 120 muzeja ne samo iz Rusije, već i iz 25 zemalja ZND, kao i još 17 zemalja sveta, među kojima su Nemačka, Italija, Španija, Južna Koreja, Švajcarska, Velika Britanija.

U svetskim muzejskim krugovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nema ničeg sličnog ovom festivalu, tvrdi predsednik nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja Vladimir Tolstoj. Postoje izložbe muzejske opreme, konkursi, ali oni ne okupljaju zajedno toliko lidera muzejskog posla kao ruski festival Intermuzej.

Među važnim temama aktuelnog festivala Vladimir Tolstoj navodi temu olimpijskog pokreta.

Čitava zemlja, kao što je poznato, priprema se za zimsku Olimpijadu u Sočiju 2014. godine, kaže on. Doneta je odluka o formiranju Muzeja olimpijskog pokreta u RF Zato je tim pre zanimljivo pogledatikako rade olimpijski muzeji u drugim zemljama. Tako će Olimpijski muzej iz švajcarske Lozane i Olimpijski muzej iz južnokorejskog Seula pokazati kako deluju oni koji spadaju među najuspešnije. Između ostalog, nastavlja Vladimir Tolstoj, svi veliki evropski muzejski konkursi – Evropski Muzejski Forum, Europa Nostra, Vest ih Heritadž – dolaze na Intermuzej i pokazuju pobednike poslednjih godina, tačnije najupečatljivije muzejske prakse.

Ruski muzeji takođe otkrivaju lidere na konkursima festivala Intermuzej, pri tome u najraznovrsnijim nominacijama: u organizaciji muzejskog čuvanja, u inovativnosti, u komercijalnom uspehu.

A posetioce Intermuzeja, kako se nadaju organizatori, privući će rekordni broj neobičnih stvari: od neobično lepog čamca kojim su nekada plovili po Onješkom jezeru na severo-zapadu Rusije, do broznaznih praistorijskih skulptura, nedavno pronađenih u na sibirskom severu.

Konačne zaključke izvešće moskovski stručnjaci posle festivala. A za sada su omski istoričari umetnosti, istraživši staru ikonu pomoću ultravioletnih zraka, odredili verovatno njeno poreklo – to je ukrajinski grad Černigov, a vreme kada je naslikana – 18. vek.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.