I Rusija kaže: Zašto da ne?

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 08:27

I Rusija kaže: Zašto da ne?

Rusija je saopštila da će pridruživanjem novih članica grupa zemalja BRIKS dodatno ojačati.

Time je jasno dala do znanja da podržava ideju o proširenju grupe koju uz Rusiju čine još i Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Moskva tu grupu rastućih ekonomija sve više smatra kao važnu protivtežu Zapadu, predvođenom Amerikom, u globalnim poslovima.

"Naravno da verujemo da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << širenje BRIKS-a, na ovaj ili onaj način, doprinetti daljem razvoju i jačanju organizacije", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je komentarisao izjavu brazilskog predsednika Luiza Inacija Lule da Silve da je "veoma važno" da se BRIKS-u pridruže Saudijska Arabija, Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati ako to požele.

Ruska vizija o suprotstavljanju američkoj dominaciji

Peskov je takođe podsetio da Rusija ima konstruktivne odnose sa sve tri zemlje, ali da smatra da ne treba ništa raditi na brzinu, tj. ne pre nego što se o tome raspravi na samitu BRIKS-a u Južnoafričkoj Republici od 22. do 24. avgusta, prenosi Indeks.

Jačanje BRIKS-a je deo vizije Rusije o suprotstavljanju dominaciji SAD i izgradnji "multipolarnog sveta".

Rusija drži do odnosa sa zemljama koje su se suzdržale od osuđivanja vojne akcije u Ukrajini i želi s njima da poveća trgovinsku razmenu i da neutrališe sankcije Zapada ruskoj ekonomiji.

Rusiju će ovaj mesec na BRIKS-u predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.