Haftar napustio Moskvu zbog Turske?

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haftar napustio Moskvu zbog Turske?

Turska je jedan od razloga zbog kojih je komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar napustio razgovore u Moskvi pre nekoliko dana.

To je u četvrtak rekao predsednik libijskog Predstavničkog doma Agila Saleh.

"Turska je deo problema a ne rešenja. Kako može da učestvuje u ovome kad podržava jednu od strana u sporu", rekao je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Kada nam je posalo jasno da postoji namera da se objavi zajedničko saopštenje Fajeza Saraja i Haftara o primirju, pored nekih drugih stavki, mi smo odbili da potpišemo ovaj sporazum jer je Saraj taj koji je predvodio drugu stranu, koji nije priznat u Libiji i njegova vlada je nelegitimna", rekao je Saleh za egipatski Akbar el-Jom.

Onda je, dodao je, stigao predlog da svaka strana parafira dokument posebno, prenosi TAS S.

"Ipak pošto je saopštenje pročitano, postalo je jasno da ne sadrži važne tačke i mi smo to odbili", rekao je on.

Libijski komandant Kalifa Haftar stigao je u četvrtak uveče u Atinu na pregovore pre međunarodne mirovne konferencije o Libiji u nedelju u Berlinu, izjavili su izvori bliski pregovorima.

"Haftar je doputovao u Atinu", potvrdili su Frans presu izvori bliski aerodromu, dok grčki mediji pominju da bi Haftar trebalo sutra da se sastane sa premijerom i šefom diplomatije.

Grčka, koja nije pozvana na konferenciju u Berlinu, protivi se sporazumu zaključenom 27. novembra između premijera libijsko priznate vlade Fajeza al Saradža i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji podržava Saradža glavnog rivala Kalife Haftara.

Tim sporazumom je Turskoj omogućeno veće prisustvo u delu Libije.

Atina s druge strane želi da ojača veze sa Haftarom koji ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, a koji su rivali Turskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.