HITNO OGLAŠAVANJE IZ MOSKVE: Amerika je ignorisala norme međunarodnog prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2024, 15:57

HITNO OGLAŠAVANJE IZ MOSKVE: "Amerika je ignorisala norme međunarodnog prava"

Žestoke osude na SAD nakon vazdušnih napada na Irak i Siriju

Sjedinjene Države su napadima na teritoriju Sirije i Iraka ignorisale norme međunarodnog prava, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Moskva odlučno osuđuje napade SAD na Siriju i Irak i insistira da se situacija hitno razmotri u u okviru SB UN - navodi se u saopštenju.

Prema rečima portparola >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ministarstva Marije Zaharove, to što su u američkim napadima učestvovali avioni britanske avijacije ne treba da stvori iluziju da postoji nekakva međunarodna koalicija i da London tek treba da odgovara za podršku SAD.

Zaharova je ocenila da su vazdušni udari imali za cilj dalje rasplamsavanje konflikta.

- Napadima bez pauze u poslednje vreme na objekte, kako se tvrdi, proiranskih grupa u Iraku i Siriji SAD ciljano pokušavaju da najveće zemlje regiona uvuku u sukob - navela je ona.

Kako je rekla, za operaciju SAD u regionu, najveću od 2003. i za koju američki predsednik Džozef Bajden kaže da je akt odmazde za napad na američku bazu bespilotnom letelicom čije poreklo nije poznato - nema opravdanja.

- SAD ne traže i nikada nisu ni tragale za rešenjem problema u regionu. Stanje stvari prema kojem se hronični sukobi na Bliskom istoku samo produbljuju uvek je izazivalo zadovoljstvo Vašingtona - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, Amerika je sinoć započela agresiju na Siriju, a bombardovani su i ciljevi na teritoriji Iraka.

Prema poslednjim podacima, u napadu je poginulo 10 ljudi, a 18 je ranjeno.Američka vojska saopštila je da je pogodila više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji i da su u napadima korišćeni brojni avioni, uključujući bombardere dugog dometa koji su doleteli iz SAD.

Srbija Danas/Novosti/Marija Stevanović
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.