Grof Dmitrij Gurjev: kaša i finansije

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grof Dmitrij Gurjev: kaša i finansije

11.02.2011. -

Poznavalac stare Moskve Vladimir Giljarovski pisao je da su u jednu od čuvenih moskvoskih krčmi dolazili iz Sankt-Peterburga predstavnici elite i čak veliki kneževi, kako bi probali nekoliko jela. Među njima je bila i čuvena gurjevska kaša. O njoj je Giljarovski pisao da je ovu kašu smislio neki mitski Gurjev.

U stvari Grujev nije bio mitska, već sasvim realna figura, koja je odigrala veliku ulogu u istoriji Rusije. Teško je reći šta je upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << spasilo ime grofa Gurjeva od zaborava. Jer svojevremeno Rusija je znala za gurjevske takse, za gurjevske poreze i grujevski vinski monopol. Najvitalnija ostala je veza imena grofa Grujeva sa slatkom kašom. Po jednoj verziji, gurjevsku kašu je u stvari smislio zahar Kuzminin, kuvar penzionisanog majora Orenburškog dragunskog puka Georgija Jurisovskog, kome je u goste dolazio Gurjev. Kasnije je Grujev kupio Kuzmina sa porodicom i učinio ga svojim kuvarom. Po drugoj verziji sam Gurjev je smislio recept kaše.

Dmitrij Gurjev zauzimao je dosta visokih dužnosti: on je bio ... Carskog Dvora, senator, upravnik Kabineta Njegovog Carskog Veličanstva. Najpoznatiji je kao ministar finansija Rusije – ovu dužnost zauzimao je deceniju i po.

Gurjevu je car Alekandar Prvi poverio zadatak stabilizacije finansijskog stanja u zemlji. Nisu sve mere koje je predlagao ministar finansija izazivale radost ruskog stanovništva. Upravo za vreme Gurjeva u Rusiji su bili uvedeni porezi za čaj i pivo. Posebno je nezadovoljstvo ojačalo pošto je 1819-20. u 20 ruskih gubernija bio uveden državni vinski monopol. Ipak realni mehanizmi za ubrzanje razvoja finansijskog sistema Ruske imperije bili su stvoreni. U celini politika Gurjeva teško da je bila previše uspešna. 1823. godine Gurjev je bio primoran da da ostavku. Novi ministar finansija koji ga je smenio, Jegor Kankrin, morao je, kako su se šalili oštroumni, da „kusa grujevsku kašu".

Savremenici su smatrali da Gurjev poseduje neokretan um. Ministar finansija je bio prilično obrazovan, ali prvenstveno je bio čuven po poznavanju i kreativnosti u gastronomskoj sferi. Šta više, Dmitrij Gurjev je posedovao reputaciju prvog gastronoma u Peterburgu.

Šta je to čuvena gurjevska kaša? Ona se priprema od griza sa mlekom, orasima, breskvama, ananasom i drugim voćem. Priprema započinje topljenjem pene od slatke pavlake, prolivene na tiganju. Pena se slaže u slojevima u široku šerpu zajedno sa gusto ukuvanim grizom, pomešanim sa tucanim orasima, zapeče se na slaboj vatri u rerni, posle čega se odozgo ukrasi voćem ili polije džemom. Znalci vide u tom slatkom jelu odličnu smesu dve kulinarske tradicije – francuske i ruske.

Gurjevsku kašu veoma je voleo car Aleksandar Treći. Upravo to jelo služili su mu u trenutku kada je carski voz doživeo nesreću nedaleko od Harkova 1888. godine. Carska porodica tada je čudom preživela.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.