Građanska inicijativa za G20

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanska inicijativa za G20

14.06.2013. -

U Moskvi je počeo dvodnevni samit Građanske dvadesetorice. On je izazvao bum bez presedana među društvenim organizacijama celog sveta: oni su prvi imali jedinstvenu priliku da utiču na tok ekonomskog samita. Na forumu je bio utvrđen spisak preporuka, koji će biti dostavljen predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, a potom - svim liderima G20 i dalje – biće uključen u dnevni red samita "Velike dvadesetorke", koji će se održati u septembru u Sankt Peterburgu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Uprkos dugoj istoriji G20 i činjenici da otvaranje samita prati nekoliko specijalizovanih foruma: Business20, Think20, Youth20 - ideja da i civilno društvo uzme u njemu učešće, tek se nedavno pojavila. Rusku inicijativu da se razgovara o gorućim pitanjima sa predstavnicima raznih društvenih organizacija podržale su ne samo članice G20, saopštio je predsednik Saveta pri predsedniku RF za razvoj civilnog društva i ljudska prava Mihail Fedotov.

- Učestvovale su ne samo članice "Velike dvadesetorke", već i oni koji nisu uključeni u nju, zato što im je to interesantno. Njima su važne diskusije koje se vode, kao i preporuke do kojih će se doći. Ovo iskustvo nikako ne treba izgubiti, već se mora i dalje akumulirati. Takođe je važno i da lideri "Velike dvadesetorice" čuju one preporuke koje dolaze od civilnog društva. To je suštinski važno. Konstantan dijalog između vlade i civilnog društva - je ključ za razvoj sveta.

Organizatori su se potrudili da na diskusiju podstaknu što više učesnika. U stvari, rad je završen pre početka samita, objasnila je šef Ekspertnog saveta Ksenija Judaeva.

- Bio je organizovan prilično otvoren proces, radila je onlajn platforma, praktično svaka organizacija je mogla dati savet, organizovati glasanje. Na osnovu toga su i bile pripreljene opšte smernice. Na njima su radile grupe stručnjaka, na čelu kojih su se nalazili po jedan predstavnik iz Rusije i iz neke druge zemlje "dvadesetorke".

Na kraju, civilno društvo je spremno da pruži savete po pitanjima bezbednosti hrane, rada i zapošljavanja, borbe protiv korupcije, finansijske pismenosti. Suštine ovih preporuka organizatori još uvek drže u tajnosti. Ali, nema sumnje da će biti korisne za G20, uveren je zamenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovič.

- Ovde prisustvuju važni ljudi, od kojih se svaki bavi određenom društvenom oblasti, bilo da je zdravlje, obrazovanje, životna sredina, širenje finansijskih mogućnosti za desetine miliona ljudi u različitim zemljama. Sada je reč ne samo o apsolutno konkretnim rešenjima koja se nude vladama, državama pojedinačno, kao i "Velikoj dvadesetorki" i "osmorki". Može se govoriti o značajnom napretku u osnivanju Instituta za građansku "dvadesetorku." On već postaje sastavni deo međunarodne zajednice.

Poseban program je namenjen za "trojku": Meksiko, koji je bio domaćin G20 prošle godine, za domaćina ovogodišnjeg samita - Rusiju i Australiju koja će predsedavati u 2014. Predstavnici ovih zemalja treba da na zatvorenoj sednici razmotre trenutni Građanski forum i mogućnost njegovog uključivanja na trajnoj osnovi u kalendar G20, a predstoji im takođe i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Anastasija Perškina,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin označio glavne zadatke G20

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2013, 13:36

15.06.2013. -..Osnovni zadatak G20 i posebno ruskog predsedništva - da "obezbedi visoku stopu privrednog rasta i na osnovu toga rešenje socijalnih problema", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima civilnog samita "grupe dvadeset" - Civil 20 Summit, koji se održava u...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.