Gojkovićeva: Srbija ceni iskreno prijateljstvo Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020, 04:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva: Srbija ceni iskreno prijateljstvo Rusije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja predvodi delegaciju parlamenta na Petom zasedanju parlamentarne Komisije za saradnju sa ruskom Državnom dumom, sastala se danas sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.

Gojković je naglasila da su bilateralni odnosi Srbije i Ruske Federacije, koji su utemeljeni na deklaraciji o strateškom partnerstvu, izuzetno razvijeni na svim poljima u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dva naroda, kao i kulturnom i istorijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bliskosti.

Ona je rekla da Srbija neguje dobre odnose sa Rusijom u svim oblastima, a česti susreti, ne samo na parlamentarnom nivou, već i vlada i posebno predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Vladimiroviča Putina potvrđuju zajedničku opredeljenost da blisko sarađujemo i sve postignute dogovore i realizujemo.

Gojković je naglasila da je saradnja sa Savetom Federacije i Državnom dumom, sa kojom danas održana Peta sednica Komisije za saradnju, predstavlja snažnu potvrdu izvanrednih međuparlamentarnih odnosa Srbije i Rusije, saopštio je parlament.

Ona je zahvalila Matvijenko na ličnoj posvećenosti zahvaljujući čemu su postavljeni čvrsti temelji koji su parlamentarnu saradnju Skupštine Srbije i Saveta Federacije uveli u novu eru.

Gojković je zahvalila Ruskoj Federaciji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i principa međunarodnog prava.

Istakla je da Srbija ceni iskreno prijateljstvo Rusije i podršku u međunarodnim forumima i zahvalila što Rusija nikada nije glasala protiv interesa Srbije.

Gojković je rekla da tako ni Srbija, koja samostalno vodi svoju politiku, nikada neće glasati protivno interesima Ruske Federacije i da nije i neće uvoditi nikakve sankcije Ruskoj Federaciji.

Matvijenko je istakla da su odnosi Rusije i Srbije na nivou istinskog strateškog partnerstva i ukazala da je prošle godine Srbiju posetilo najviše rukovodstvo Rusije, što je pokazatelj da Ruska Federacija želi da proširuje saradnju sa bratskim srpskim narodom.

Matvijenko je napomenula da su se nedavno sastali lideri naših država Vladimir Vladimirovič Putin i Aleksandar Vučić tokom puštanja turskog toka i navela da je Srbija ispunila sve svoje obaveze u okviru ovog projekta i da će turski tok obezbediti sigurnu isporuku gasa za Srbiju.

Ona je rekla da očekuje predsednika Srbije na proslavi 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom radu, na paradi povodom pobede, kada će se nastaviti dijalog predsednika dve zemlje.

Gojković je rekla da je u okviru današnjeg održavanja zajedničke parlamentarne Komisije pokrenuta inicijativa za formiranje Instituta za očuvanje istorijskog pamćenja kako bi se zajedničkim snagama izborili protiv revizionizma istorije i uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu, te navela da će za tu inicijativu parlamenata tražiti i podršku predsednika Vučića i Putina.

Gojković i Matvijenko su se saglasile da su parlamenti spremni da intenziviraju i jačaju saradnju delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao što su IPU, PS SE, PS ODKB, PS OEBS.

Gojković je zahvalila predsednici Saveta Federacije na učešću na 141. skupštini Interparlamentarne unije u oktobru 2019. godine u Beogradu, koji je potvrdio značaj parlamentarne diplomatije i saradnje parlamenata širom sveta, a Matvijenko je uputila čestitke na uspešnom održavanju zasedanja u Beogradu.

Maja Gojković sa predsednikom Države dume

Gojković je razgovarala danas u Moskvi i sa predsednikom Države dume Vjačeslavom Volodinom o unapređenju saradnje dve države, a posle sastanka Gojković i Volodin otvorili su peto zasedanje parlamentarne Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Rusije.

Maja Gojković je zahvalila Rusiji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije, posebno na multilateralnom planu i ukazala da poseban značaj podrška dobija u okolnostima kada Priština preduzima niz nasilnih i jednostranih poteza, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kako je navela, Skupština Srbije spremna je na predan i marljiv rad, kako bi svi dogovoreni sporazumi dve zemlje što lakše i što bolje zaživeli.

Ona je istakla da očekuje da će uskoro biti ratifikovan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koji će, svojim sprovođenjem, predstavljati značajan doprinos razvoju ukupne saradnje.

Govoreći o saradnji u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, Gojković je rekla da Srbija visoko ceni saradnju koju ostvarujemo sa Rusijom na multilateralnom planu i da delegacije Skupštine Srbije nikada neće glasati za odluke koje su usmerene protiv interesa ruske delegacije.

Maja Gojković je u tom kontekstu rekla da Srbija, polazeći i potvrđujući svoju suverenost i nezavisnost svoje međunarodne pozicije, koja je utemeljena na principijelnoj politici, političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, nikada nije i neće uvoditi sankcije Rusiji i ruskom narodu.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je istakao da će potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini za Evroazijskom ekonomskom unijom otvoriti nove mogućnosti saradnje u evroazijskoj dimenziji i da će dati dodatni impuls onome što je do sada postignuto.

Volodin je rekao da se velika pažnja poklanja razvoju obrazovanja i kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojkovićeva sa Volodinom, predloženo formiranje Instituta za čuvanje istorijskog sećanja

Izvor: RTS, 12.Feb.2020

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja predvodi delegaciju na Petom zasedanju parlamentarne Komisije za saradnju između Skupštine Srbije i ruske Državne dume u Moskvi, sastala se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom sa kojim je razgovarala o saradnji Rusije i Srbije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.