Gašić sa Šojguom o zajedničkoj saradnji i obuci kadrova

Izvor: Studio B, 15.Avg.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić sa Šojguom o zajedničkoj saradnji i obuci kadrova

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Bratislav Gašić i Sergej Šojgu, razgovarali su danas o bilateralnj vojnoj saradnji dve zemlje sa posebnim naglaskom na vojno-tehničkoj saradnji i zajedničkoj obuci i vežbama, saopštilo je srpsko ministarstvo.

Tokom sastanka koji je održan u „Parku Patriot" nedaleko od poligona Alabino, kod Moskve, posle finalne trke Tenkovskog biatlona, Gašić je istakao da je bilateralna vojna saradnja dve zemlje dostigla nivo odličnih opštih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i političkih odnosa.

On je naglasio da se od 2012. godine, kada je sprovedeno 12 zajedničkih aktivnosti, obim saradnje višesturko povećao, pa su ruska i srpska vojska tokom prošle godine imale 34 zajedničke aktivnosti, uglavnom u oblasti obuke i vežbi.

Po njegovom mišljenju, razmena kadra za usavršavanje na vojnim školama u Srbiji i Rusiji doprineće još boljem razumevanju dveju vojski i naroda.

Gašić je naglasio da je veoma važno nastaviti kontinuitet sastanaka na najvišem nivou, izrazivši zadovoljstvo što će u oktobru ove godine načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Vasilij Gerasimov posetiti Srbiju.

Takođe je ministra Šojgua pozvao da tokom 2016. godine dođe u našu zemlju.

Srpski ministar je apelovao na ruskog kolegu da utiče na skraćivanje rokova za isporuku dva helikoptera Mi-17V-5, za čiju je kupovinu proces pregovora ušao u završnu fazu.

Šojgu je čestitao srpskom kolegi na osvojenom trećem mestu na Tenkovskom biatlonu i ocenio da se bilateralni odnosi razvijaju pozitivno.

On je zahvalio Gašiću na drugom dolasku ove godine i rekao da će helikopteri potrebni srpskoj vojsci biti isporučeni do kraja godine.

Ministar odbrane Rusije potvrdio je podršku njegove zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Šojgu je uručio medalje „za borbeno prijateljstvo" bivšem i sadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, pukovniku Zoranu Stojkoviću i potpukovniku Marku Markoviću, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.