Izvor: Press, 18.Jul.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi se sele, Rusi žale - "Ipak, radili ste bez osnove"

Francuska je najavila zatvaranje svog trgovinskog predstavništva "Biznis Frans" u Rusiji usled, kako tvrdi, značajnog pogoršanja uslova rada.

(Foto: Thinkstock)


Zbog toga je Rusija izrazila žaljenje, ali i navela da je predstavništvo radilo bez ikakve pravne osnove.
Rusko ministarstvo inostranih poslova je, pozivajući se na presudu Moskovskog suda donetu u korist >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dvojice bivših ruskih radnika u "Biznis Frans", saopštilo da je ono funkcionisalo bez ikakve "pravne osnove" i da je sud odbio da prizna njegov diplomatski imunitet, prenosi agencija Rojters. 

"To govori da je agencija 'Biznis Frans' delovala u Rusiji bez ikakve pravne osnove", navodi se u saopštenju. 

Francuska je u ponedeljak saopštila da je odlučila da zatvori svoju trgovinsku agenciju, jer su se uslovi rada značajno pogoršali u proteklih nekoliko meseci. 

U saopštenju Ambasade Francuske u Moskvi navodi se i da je došlo do nelegalnog zamrzavanja bankovnih računa predstavništva, uprkos diplomatskoj zaštiti u okviru Bečke konvencije. Odluka o zatvaranju je, kako je saopšteno iz ambasade, doneta nakon dugotrajnih pregovora sa lokalnim vlastima zbog proterivanja direktora tog predstavništva. 

Rusko ministarstvo inostranih poslova je, takođe, izrazilo žaljenje zbog zatvaranja francuske trgovinske misije u Moskvi, apelujući na razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa. 

"Odluka francuske strane da zatvori svoju trgovinsku misiju je suvereno pravo Francuske", navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Odnosi Moskve sa članicama Evropske unije su "na nizbrdici" od pripajanja Krima Ruskoj Federaciji 2014. godine, izbijanja sukoba u istočnoj Ukrajini i trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji u martu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.