Francuska nije pozvala zvaničnu rusku delegaciju u Normandiju

Izvor: B92, 05.Jun.2019, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Francuska nije pozvala zvaničnu rusku delegaciju u Normandiju"

Moskva -- Francuski poziv za komemoraciju povodom iskrcavanja u Normandiji nije inicijalno sadržao poziv zvaničnoj delegaciji iz Moskve da prisustvuje tom događaju.

"Poziv ni po formi ni po sadržaju nije imao za temu dolazak zvanične delegacije iz Moskve", izjavio je večeras novinarima ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, a prenosi Tass.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštilo da će Rusiju na komemoraciji u Normandiji predstavljati diplomata iz ruske ambasade u Parizu.

Ruske vlasti su inače danas pozvale da se ne "preuveličava" važnost savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. godine, i da se ne umanjuje uloga Sovjetskog saveza u porazu nacističkih snaga Adolfa Hitlera.

"Doprinos saveznika u pobedi nad Trećim rajhom je jasan. Ali to ne treba preuveličavati i na taj način umanjiti značaj titanskih napora Sovjetskog saveza, bez kojeg ta pobeda jednostavno ne bi ni postojala", izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Odajući priznanje poginulima, Zaharova je osudila "katastrofalno prekrajanje istorije" u filmovima i medijima, u kojima SAD i saveznici imaju ključnu ulogu u porazu nacističke Nemačke.

Po njenim rečima, iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji nije imalo odlučujući uticaj na ishod Drugog svetskog rata koji je već bio "predodređen" pobedom Crvene armije, pre svega u bitkama za Staljingrad i Kursk.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.