Filmski festival „Radonjež“: vera je dobro i radost

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski festival „Radonjež“: vera je dobro i radost

29.11.2012. -

U Moskvi su naveli pobednike festivala religizonih filmskih i TV programa Radonjež. Festival je protekao u glavno gradu Rusije od 23. do 27. novembra. U konkursu ove godine učestvovalo je skoro 100 filmova – igrani, dokumentarni i animirani, autorski programi i obrazovni ciklusi. Međunarodni forum se održava već 17 godina. Za to vreme on je postao poligon za razgovor i razmišljanja o veri i neverovanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o večitom i prolaznom.

Glavna nagrada aktualnog festivala čiji je cilj preporod moralnosti i duhovnosti u društvu, dobio je film režisera Jekaterine Golovne Nerkagi. Dokumentarni film govori o neneckoj spisateljici Ani Narkagi. Ona je prošla složeni put od paganstva do hrišćanske ljubavi i praštanja, rekla je u intervjuu za radiokompaniju Glas Rusije režiser Jekaterina Golovnja.

- To je film o maloj krhkoj neneckoj ženi koja je, upisavši se na univerzitet u Tjumenju, stekla slavu kao pisac. Ali u izvesnom momentu desio joj se niz tragičnih događaja i ona se vratila u tundru, odakle je bila rodom. Tamo je, prošavši dug put traganja, izabrala pravoslavlje. U tundri kojom smo putovali oko osam sati terenskim vozilima ona je izgradila pravoslavnu crkvu. Ali pre toga je usvojila oko tridesetoro dece. Ideju za film dala je moja mama – Jevgenija Golovnja. Nama su predložili da snimimo film na temu malih naroda Rusije. Prekopavši Internet, mama je našla Anu Nerkagi, pročitala je njena dela i rešila da snimi o njoj film.

Ove godine bilo je teško odabrati pobednički film. U konkursu je učstvovalo preko 90 filmova: igrani, dokumentarni, animirani, kao i televizijski programi i kulturno-obrazovni ciklusi. Poslednjih godina značajno se proširila teritorija sa koje dolaze učesnici. Samo ove godine svoje radove u Rusiju dovezli su učesnici iz Poljske, Makedonije, Grčke, Gruzije, Ukrajine, Belorusije, Rumunije i Bugarske. Bilo je teško raditi, ali vrlo zanimljivo, rekla je član žirija festivala Radonjež Tatjana Ijensen.

- Nivo filmova svake godine postaje sve profesionalniji. Sada je postalo mnogo teže odabrati najbolji film. Sigurna sam da će ovi filmovi mnogima pomoći da se utvrde u veri. Čak po sebi osećam da od pravislavnog filma dolazi osećaj nečeg tužnog. U stvari to je vrlo netačno shvatanje vere. I ovi filmovi upravo pokazuju da ljudi u najneverovatnijim i najtežim uslovima ne gube neverovatnu, po nečemu čak detinju radost.

Savremenom društvu danas nedostaje pozitivnih emocija i duhovnosti. o tome je svedočilo i odsustvo slobodnih mesta u filmskim salama u dane održavanja filmskog foruma, ubeđen je generalni direktor festivala Jevgenij Nikiforov.

- Videli smo da svih pet dana od ujutru do uveče dva najveća bioskopa prestonice bila su prepuna gledalaca. I videli smo ove čudesne filmove kojih je ove godine bilo poslato oko 300, a odabrno za konkurs oko sto. Čak smo napravili dva konkursna programa, zato što su svi radovi zahtevali posebnu pažnju.

Filmovi koji su dobili srebrnu medalju Svetog prepodobnog Sergija Radonješkog – to je glavna nagrada foruma – biće izdati na DVD u masovnom tiražu. Dalje će diskovi biti podeljeni po školama i socijalnim ustanovama zemlje. Među filmovima koje mogu da vide stanovnici raznih regiona Rusije je dokumentarni film Rusija je još živa režisera Valentine Matvejeve, televizijski ciklus Rat 1812. godine. Prvi informacioni, novinara Alekseja Denisova, kao i animirani film Jelene Boruško i Irine Kodjukove Azbuka crkvenoslovenska.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.