Festival animiranog filma u Jagodini

Izvor: RTS, 06.Sep.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival animiranog filma u Jagodini

U Jagodini je održan 4. Festival animiranog filma za decu i omladinu. Za "Gran pri" i nagrade takmičilo se 28 ostvarenja animatora od deset do 18 godina.
Od olovke i papira, plastelina, preko crteža, fotografija i snimaka do gotovog animiranog filma, puno posla, ali i zadovoljstva za mlade animatore.

Specijalni gost ovogodišnjeg festivala bio je reditelj i scenarista iz Moskve Aleksej >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Balašov, koji je održao master klas radionicu animacije.
"Rusija je kolevka lutkarske animacije. Danas imamo različite škole ove umetnosti, a samo na poslednjem Festivalu u Moskvi bilo je 25 različitih vrsta animiranih filmova", kaže Aleksej Balašov, reditelj i scenarista.
Organizator 4. Festivala animiranog filma dece i mladih Srbije je Kulturni centar, a pokrovitelji grad Jagodina i Ministarstvo kulture i informisanja.
U okviru festivala prikazane su i dve revijalne projekcije, i to projekcija nagrađenih filmova 5. Festivala evropske studentske animacije FESA 2016. Beograd i projekcija nagrađenih filmova međunarodnog festivala "Kratka forma" Gornji Milanovac.
Prateći program "Animator Festa" pomogao je i Alternativni kulturni centar iz Jagodine.
O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Rastko Ćirić animator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Narcis Darijević Marković reditelj, scenarista i profesor Fakulteta dramskih umetnosti i  ilustrator Boban Savić čija je izložba ilustracija "Dobrodošli u Geto" otvorila ovogodišnji Festival.
Najviše priznanje ovogodišnjeg Animator Festa dobio je animirani film "Spomenak" jagodinske Škole filma. Nagrade su pripale i školama animacije iz Vranja, Valjeva, Lozovika i Beograda.
rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221
Pogledaj vesti o: Moskva,   Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vranjski ŠAF osvojio dve nagrade

Izvor: JUGpress.com, 06.Sep.2016

VRANJE-JAGODINA..Na smotri „Animator fest“ u Jagodini Škola animiranog filma iz Vranja osvojila je dve nagrade...Film „Mi možemo baš sve“ osvojio je prvo, a animacija „Metamorfoze“ drugo mesto na festivalu. Šafovci su dobili i priznanja za filmove „Krastavčići“ i „Plava ptica“...Na...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.