Evropa: Rekord u Bugarskoj - više od 1.000 novozaraženih, u Nemačkoj 6.868; Tragičan rekord u Ukrajini - 113 preminulih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 08:17

Evropa: Rekord u Bugarskoj - više od 1.000 novozaraženih, u Nemačkoj 6.868; Tragičan rekord u Ukrajini - 113 preminulih

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata registrovano 6.868 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 47 osoba, saopštio je Institut Robert Koh.

U toj zemlji od početka epidemije zaraženo je ukupno 373.167 osoba, od kojih je 9.836 preminulo, prenosi Rojters.

Moskva: 49 novih smrtnih slučajeva od posledica korone

U ruskoj prestonici je u ponedeljak registrovano 49 novih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je iz moskovskog Kriznog štaba za korona virus.

''Četrdeset devet pacijenata obolelih od korona virusa, kod kojih je dijagnostikovana i upala pluća, preminulo je u Moskvi', navodi se u saopštenju Štaba koje je prenela agencija Tas s.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom od početka pandemije je u ruskoj prestonici dostigao 6.058.

Tass navodi da je Moskva jedan od najgore pogođenih regiona Rusije kada je reč o broju obolelih, kao i da je broj smrtnih slučajeva u prestonici u porastu.

Od početka pandemije je u Moskvi registrovano 367.629 slučajeva korona virusa, dok se 275.648 pacijenata oporavilo od bolesti.

Rekord u Bugarskoj, više od 1.000 novozaraženih

U Bugarskoj su u poslednja 24 sata potvrđena 1.024 nova slučaja korona virusa, što je najviši dnevni bilans od početka epidemije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U proteklom danu testirano je 4.406 uzoraka. Današnji bilans je za 629 novih slučajeva viši nego prethodnog dana, prenosi BTA.

Najviše novozaraženih je u Sofiji, 292. Od poslednjeg preseka preminulo je još 18 osoba.

Bugarska se suočava sa nedostatkom medicinskog osoblja, s obzirom da su trenutno zaražena 1.622 lekara. U toj zemlji je od početka epidemije zaraženo 30.527 osoba, od kojih je 1.008 preminulo.

Tragičan rekord u Ukrajini - 113 preminulih kovid pacijenata

U poslednja 24 sata u Ukrajini je evidentirana rekordna smrtnost među kovid pacijentima - 113 preminulih.

Nacionalni savet bezbednosti saopštio je da je do sada potvrđeno ukupno 309.107 slučajeva kovida-19, 5.786 preminulih i 129.533 izlečenih pacijenata, preneo je Rojters.

Norveški lekar tvrdi da je u toj zemlji virus mutirao

Nova mutacija SARS-CoV -2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavni lekar opštine Trondhajm Tove Restad, dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa.

Norveški tabloid Verdens Gang preneo je u ponedeljak da je nova mutacija korona virusa bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na severu zemlje, prenosi TASS.

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj korona virusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopštio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Navodi se da Rusija sistematski proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV -2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mesečno.

"Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i proceni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV -2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama", navodi se u saopštenju.

Kurc se nada: Do sledećeg leta ćemo se vratiti u normalnost

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i dalje veruje da će vakcina protiv korona virusa biti na raspolaganju u prvoj polovini iduće godine.

"Do sledećeg leta bismo, iz današnjeg ugla gledano, mogli da se vratimo u normalnost", kazao je Kurc u izjavi austrijskom javnom servisu ORF .

Kada je reč o zaključavanju ili situaciji sličnoj zaključavanju, on nije mogao da isključi takvu meru za Austriju.

Ukazao je da postoji mnogo zemalja sa značajno većim brojevima zaraženih, gde su škole i restorani ponovo zatvoreni i uvedena zabana izlaska.

"To želimo da sprečimo u Austriji, ako je moguće", rekao je Kurc.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.