Erupcije vulkana na ruskom poluostrvu Kamčatka: Prizori nestvarne lepote

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2020, 10:45

Erupcije vulkana na ruskom poluostrvu Kamčatka: Prizori nestvarne lepote

Erupcija vulkana Bezыmяnnый (Bezimeni) na poluostrvu Kamčatka na ruskom Dalekom istoku započela je u 8:22 ujutru po lokalnom vremenu (sreda 23:22 po Moskvi), a izbačeni pepeo dosezao je visinu od deset kilometara, navodi se na sajtu Kamčatskog ogranka Federalnog istraživačkog centra Jedinstvena geofizička služba Ruske akademije nauka, prenosi Russia beyond.
Kako je iz istraživačkog centra objašenjeno aktivnost vulkana znatno je povećana još početkom oktobra ove godine, a petog oktobra uprava Ministarstva za vanredne situacije za Kamčatski region upozorila je na moguću erupciju. Pored toga registrovana je erupcija susednog vulkana Ključevski, naveli su predstavnici Centra.
 
 
Kamčatskiй filial FGBUN Federalьnogo issledovatelьskogo centra "Edinaя geofizičeskaя služba RAN" Vulkan Bezimeni je izbacio pepeo koji je dospeo na dve destinacije, nedaleko od mesta eksplozije, u selo Lazo i zaselak Atlasovo u Milkovskoj rejonu, prenela je novinska agencija Kamčatka-Inform pozivajući se na upravu Ministarstva za vanredne situacije za Kamčatski region. Turisti su zamoljeni da ne posećuju vulkan i njegovu okolinu.
 
Prisustvo sumpora i drugih korozivnih elemenata u vazduhu može da izazove različite vrste zdravstvenih problema (alergijske reakcije, bolesti respiratornog trakta i dr), trovanje životinja i vode u otvorenim basenima, kao i oštećenje opreme, navela je grupa Ministarstva za vanredne situacije na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.
 
Vulkan Bezimeni nalazi se u centralnom delu Ključevske grupe vulkana, jugozapadno od vulkana Ključevski, formiran je pre pet do pet i po hiljada godina, a visok 2882 metra, navodi se na sajtu posvećenom Kamčatskom regionu. Visina vulkana Ključevski iznosi 4750 metara, a obrazovan je pre sedam hiljada godina.
 
Poslednja erupcija vulkana Bezimeni zabeležena je prošle godine, kada je pepeo izbačen 15 kilometara u visinu. Najsnažnija erupcija dogodila se 30. marta 1956. godine. Vulkan je izbacio pepeo čitavih 35 kilometara u visinu, a posle eksplozije formiran je krater u obliku potkovice prečnika preko jednog kilometra. Russia beyond
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.