Ekspert UN: Navaljni ubijen, Rusija kriva

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 20:53

Ekspert UN: Navaljni ubijen, Rusija kriva

Smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog je odgovornost Moskve, jer je on ili ubijen ili umro zbog torture u zatvoru.

Ovo je danas izjavila ekspert UN za ljudska prava za Rusiju Marijana Kacarova za Rojters na marginama događaja o ruskim političkim zatvorenicima u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Ona je navela duge periode koje je Navaljni proveo u samici, za koje je rekla da su iznosili oko 300 dana, što je moglo da izazove "sporu smrt tokom nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina".

Kacarova, koja je imenovana prošle godine i kojoj još nije odobren pristup Rusiji, istakla je da bi drugi pritvorenici u toj zemlji mogli da dožive istu sudbinu kao Navaljni, napominjući da je ''veoma zabrinuta'' za opozicionog političara Vladimira Kara-Murzu.

''Od smrti Alekseja Navaljnog, nema dana da se ne zapitam ko je sledeći Navaljni? I biće sledećeg Navaljnog, sigurno, sa ovim nivoom represije", dodala je ona. Kacarova, bivša istražiteljka Amnesti internešenela, jedna je od desetina nezavisnih stručnjaka za ljudska prava kojima su Ujedinjene nacije poverile da izveštavaju o određenim temama ili krizama, iako jedina izveštava o jednoj od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

U svom ranijem obraćanju na sastanku UN, gde je govorio i ruski novinar Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade, Kacarova je pozvala na veći pritisak na Moskvu da oslobodi političke pritvorenike i istraži smrt Navaljnog.

"Ne možemo sebi dozvoliti da nas samo vređa stanje ljudskih prava u Rusiji. Na vama je da preduzmete korake, prave korake za zaštitu ovih političkih zatvorenika", poručila je ona.

Ruske vlasti su saopštile da je Navaljni, najistaknutiji kritičar predsednika Vladimira Putina, umro 16. februara u zatvoru prirodnom smrću. Supruga Navaljnog Julija Navaljna optužila je Putina da ga je ubio, a ovu optužbu Kremlj je odbacio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.