Efikasna akcija Moskve

Izvor: Glas javnosti, 12.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efikasna akcija Moskve

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedjev pozvao zapadne zemlje da napuste taktiku „umiravanja agresora“. „Podsećam da je u istoriji već bilo mnogo primera umirivanja agresora. To su činile zapadne zemlje pre 70 godina“, rekao je Medvedjev u susretu sa predstavnicima Dume. On je naglasio „da svi pamte kakvom se tragedijom to završilo“. „Imam u vidu Minhenski sporazum 1938“, naglasio je Medvedjev.

A premijer Vladimir Putin je poručio da će ruska mirotvorna operacija u Južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Osetiji biti dovedena do logičnog kraja. Otvarajući sednicu vlade, Putin je istakao da je Rusija upozorila zapadne partnere „da se gruzijska strana priprema za agresiju, sprema da stari konflikt reši oružanim putem“. „Niko nas nije slušao. Evo rezultata. Tim pre će Rusija dovesti do logičnog kraja svoju mirotvornu misiju. Nastojaćemo da ostvarimo radne odnose sa svim učesnicima tog sukoba, razume se i sa Gruzijom“, rekao je Putin.

Prema mišljenju ruskog premijera, SAD ometaju mirovnu operaciju Južnoj Osetiji, u zoni gruzijsko-osetijskog sukoba, u Gruziju avionima vojno-transportne avijacije prebacuju vojnike gruzijskog kontingenta iz Iraka. Putina „zaprepašćuje ne samo cinizam politike (SAD) - sama politika je cinična - već količina tog cinizma, prodaja belog za crno, crnog za belo, predstavljanje agresora kao žrtvu agresije i bacanje krivice na same žrtve“.

Po njegovim rečima, politika SAD ima dvolični karakter. „Sadama Huseina, za to što je odsekao nekoliko šiitskih sela trebalo je obesiti, a sadašnju gruzijsku vlast, koja je odjednom zbrisala s lica zemlje deset osetijskih sela, starce, spaljivali ljude u kućama - takve koji su to radili treba uzeti u zaštitu!“- s gorčinom kaže Putin. On je podsetio kada je predsednik Ronald Regan govorio o jednom latinoameričkom diktatoru: „Samosa je, naravno, nitkov, ali je naš nitkov“. „Od tog vremena svet se menjao, odavno nema hladnog rata, ali je taj mentalitet hladnog rata ostao u glavama američkih diplomata“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije Medvedjev rekao je da se vojna operacija u Južnoj Osetiji bliži kraju. „Značajni deo operacije da se gruzijske vlasti primoraju na mir u Južnoj Osetiji je završen“, rekao je Medvedjev na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovim. Chinvali je pod kontrolom „pojačanog kontingenta ruskih mirovnih snaga“ u Južnoj Osetiji.

BUŠOVA PORUKA PUTINU

PEKING - Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da je u razgovoru sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom izrazio duboku zabrinutost zbog „nesrazmerne reakcije“ Rusije na situaciju u Južnoj Osetiji, prenosi Beta. Buš je, u intervjuu za En-Bi-Si Sports, koji je dao poslednjeg dana boravka na Olimpijskim igrama, izjavio da je u petak u Pekingu razgovarao sa Putinom. „Ovo nasilje je neprihvatljivo“, navodno je Buš rekao Putinu. Buš je istakao i da je od Putina zatražio da povuče trupe i vrati situaciju na stanje od 6. avgusta, odnosno „status kvo“. „Bio sam vrlo čvrst sa Putinom“, kazao je Buš i dodao da je slične komentare izneo i u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevim.

Sakašvilijeva obmana

Gruzijska vojska je juče popodne obnovila masovnu paljbu po ciljevima u Južnoj Osetiji. Prema podacima saopštenim u 15.30 časova, paljba iz različitog vida oružja, pored ostalog i iz teškog naoružanja, izvršena je po naseljenim mestima“, izjavila je predstavnica vlade iz Chinvalija Irina Gaglojeva.

Ruski generalštab i Ministarstvo inostranih poslova juče su, takođe, demantovali da je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili prihvatio prekid vatre u Južnoj Osetiji. Zamenik načelnika Generalštaba general-pukovnik Anatolij Nogovicin, kako javlja RIA Novosti, nazvao je izjavu Sakašvilija o prekidu vatre obmanom javnosti. Agencija Novosti-Gruzija je ranije javila da je Sakašvili potpisao dokument o prekidu vatre koji su pripremili ministri inostranih poslova Francuske i Finske, a da sadržina dokumenta nije saopštena. „Ta izjava je data s ciljem da se uljuljka javno mnenje, ali smo mi i dalje budni, vojnici ne smeju da se opuštaju“, rekao je na konferenciji za štampu general Nogovicin. U Ministarstvu inostranih poslova, kako prenosi RIA Novosti, zvanični portparol je saopštio da se nastavlja pucnjava u zoni gruzijsko-osetinskog konflikta bez obzira na izjavu predsednika Sakašvilija da je potpisao dokument o prekidu vatre. „Nastavlja se sporadična paljba po pripadnicima mirovnih snaga“, - kazao je on, dodavši da su „uslovi za sređivanje u zoni konflikta ostali isti - povlačenje svih gruzijskih snaga i potpisivanje gruzijsko-južnoosetinskog sporazuma o neprimenjivanju sile“.

A Gruzija je saopštila da je ruska avijacija bombardovala, takođe tokom noći, aerodrom i predgrađe Tbilisija, kao i gradove Gori i Poti. Ruski vojni avioni bombardovali su vojnu bazu i radare, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije. „Bila su dva bombardovanja. Jedno je bilo usmereno na vojnu bazu Kojori i drugo na oblast Mahata. Koliko mi je poznato, u napadima nema žrtava“, rekao je portparol gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utiašvili.

Do napada oko Tbilisija došlo je pošto je šef francuske diplomatije Bernar Kušner doputovao u pregovaračku misiju, ali nije poznato da li je i dalje bio u glavnom gradu u vreme bombardovanja.

Rusija je pojačala i svoje vojno prisustvo u Abhaziji, drugoj separatističkoj gruzijskoj oblasti, tako da je sada tamo više od 9.000 vojnika i 350 blindiranih vozila, javio je Interfaks.

Prema rečima generala ruskih mirovnih snaga Aleksandra Novickog, cilj ovog pojačanja je da se izbegne situacija sa kojom su mirotvorci bili suočeni u Chinvaliju.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili juče je, u prisustvu šefova diplomatije Francuske i Finske Bernara Kušnera i Aleksandra Struba, potpisao odluku o obustavi vatre, javili su gruzijski mediji, a prenosi Interfaks. Očekuje se da će evropske diplomate predati ruskoj strani taj dokument, prilikom posete Moskvi. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, međutim, saopštilo da Gruzija i dalje vrši sporadičnu paljbu po položajima ruskih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji.

„U sadašnjem trenutku, gruzijska vojska sporadično puca na pozicije mirotvoraca“, rekao je Interfaksu predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Komentarišući izjavu Sakašvilija da je dao naredbu za obustavu vatre, on je kazao da „Gruzija treba da ispuni dva osnovna uslova“.

Gruzija mora da „povuče svoj oružane snage na pozicije iz sporazuma od 1992. godine i da sa Južnom Osetijom potpiše sporazum o neprimenjivanju sile“, kazao je ruski diplomata.

Ruski mirovnjaci razoružavaju Gruzine u Abhaziji

Ruske mirovne snage sprovode potpunu demilitarizaciju u zoni gruzijsko-abhaskog konflikta i traže od gruzijskih snaga da predaju oružje, saopštio je juče komandant Kolektivnih snaga za podršku miru Sergej Čaban.

Istovremeno, biće razoružane i gruzijske jedinice u Kodorskom klancu, jedinoj teritoriji koju Gruzija kontroliše u otcepljenoj Abhaziji, i čije se specijalne snage nalaze u klancu od polovine 2006. godine, rekao je on.

„U slučaju odbijanja predaje oružja biće preduzete sve neophodne mere prinude“, istakao je Čaban, dodajući da će pripadnicima gruzijskih snaga biti ostavljeni samo pištolji.

Kako je prenela agencija Itar-TASS, u Ministarstvu odbrane Rusije potvrdili su zahtev oružanim formacijama Gruzije da u Zugdidskoj oblasti polože oružje zbog nedopuštanja eskalacije konflikta u regionu.

kada cujem reci koje izgovara BUS "nesrazmerne reakcije Rusije" setim se odmah reci Velikog CAVESA da je BUS jedna obicna pijanica a ja dodajem da je RATNI ZLOCINAC i IDIOT! kako ga nije sramota sta radi u IRAKU i AVGANISTANU!

Da vise puta sam videla tu izjavu busa na vasingtonskoj tv ali i izjavu curkina u un, i dosta razlicitih, oprecnih komentara .
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.