EU: Nijedna zemlja da ne prizna Južnu Osetiju i Abhaziju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nijedna zemlja da ne prizna Južnu Osetiju i Abhaziju

BRISEL - Evropska unija zahteva da nijedna zemlja ne sledi Rusiju u priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, i namerava da preispita svoje odnose s Moskvom, ističe se u nacrtu deklaracije šefova država EU danas na samitu u Briselu.

Iako je po proglašenju jednostrane nezavisnosti Kosova u februaru EU odlučila da taj akt Prištine "primi k znanju" i prepusti državama članicama da priznaju ili ne secesiju dela Srbije, ovoga puta EU ističe puno poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije i poziva sve zemlje da učine isto.

"S krizom u Gruziji, odnosi između EU i Rusije su došli do raskršća", ističe se u nacrtu u kojem se upozorava da bi moglo doći do odluka koje bi mogle da utiču na nastavak pregovora između EU i Rusije o potpisivanju novog strateškog partnerstva.

EU će pratiti korake Rusije u poštovanju mirovnog sporazuma pred samit EU-Rusija u novembru, ističe su nacrtu.

S druge strane, Brisel će razmotriti bliže odnose s Gruzijom, poput davanje viznih olakšica, sporazuma o slobodnoj trgovini i pomoći u rekonstrukciji.

Pred početak današnjeg samita, članice EU su ostale podeljene oko mogućih konkretnih koraka u odnosima s Rusijom.

Dok se blok zemalja koje su oštro suprostavljene Rusiji - baltičke zemlje, Poljska i Velika Britanija - založilo za sankcije i obustavu pregovora, većina članica je bila za oprezniji pristup. Među njima su se našli i Francuska, predsedavajuća EU, Italija i Nemačka.

"Nemački stav je da ne bi trebalo prekidati dijalog s Rusijom", izjavila je nemački kancelar Angela Merkel.

Francuski premijer Fransoa Fijon je izjavio da sankcije "nisu na dnevnom redu", dok je italijanski premijer Silvio Berluskoni istakao da ne očekuje odluke koje bi "pogošale" situaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.