Dvostruka uloga parlamentaraca u borbi protiv narkotika

Izvor: RTS, 05.Dec.2017, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dvostruka uloga parlamentaraca u borbi protiv narkotika"

Delegacija Narodne skupštine učestvovala je u Moskvi na Prvoj međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji "Parlamentarci protiv narkotika" na kojoj je potpredsednik Skupštine Đorđe Milićević istakao da Srbija nastoji da aktivno učestvuje u zajedničkim naporima na planu rešavanja problematike povezane s upotrebom i zloupotrebom droga.
U plenarnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delu Konferencije, kojom je predsedavao Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume, Milićević je rekao da Srbija nastoji da unapredi nacionalni sistem primerima dobre prakse drugih država. 

U prilog tome naglasio je da je Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju za borbu protiv droga u Srbiji za period od 2014. do 2021. godine, kao i da je potpisala sporazume o saradnji u oblasti borbe protiv droga sa velikim brojem zemalja, kako u Evropi, tako i celom svetu.
Govoreći o situacija na ilegalnom tržištu droga u Srbiji i u okruženju, Milićević je istakao da se ona znatno izmenila u poslednjih nekoliko godina, usled pristupanja susednih zemalja, Bugarske i Rumunije, Evropskoj uniji, kao i jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. 
Ova događanja, kako je izneo, znatno su izmenila pravce za krijumčarenje heroina koji je usmeren ka tzv. šengenskim granicama i na pravac Bugarska-Rumunija-Mađarska, kako bi se izbegle pojačane kontrole putnika i robe na granicama u Srbiji. 
Milićević je napomenuo da je u Srbiji marihuana i dalje najzastupljenija droga, imajući u vidu način proizvodnje i činjenicu da u našoj zemlji postoje uslovi za uzgajanje kanabisa. 
On je istakao da je u porastu broj otkrivenih laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, kao što je npr. metakvalon (jedina do sada pronađena laboratorija na teritoriji Evrope).
Milićević je ukazao da parlamentarci u borbi protiv narkotika imaju dvostruku ulogu. 
Primarna je, kako je kazao, izgradnja normativnog okvira koji će svim elementima državnog sistema obezbediti instrumente neophodne za ovu tešku borbu, dok je, s druge strane, obaveza parlamentaraca da insistiraju da svi, pre svega državni akteri, zakone primenjuju dosledno i u potpunosti. 
Naglasio je da je Srbija, uz klasične krivične zakone, unazad nekoliko godina donela i niz zakona kojima je direktno ili indirektno unapredila rad državnih organa na suzbijanju nelegalnog tržišta droga.
Delegacija Narodne skupštine, u sastavu potpredsednika Đorđa Milićevića i narodnih poslanika Dubravke Filipovski, Marka Đurišića i Vladimira Đukanovića, učestvovala je u ponedeljak na Prvoj međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji "Parlamentarci protiv narkotika" u Moskvi.
Domaćini Konferencije bili su Državna duma Federalne skupštine Ruske Federacije i Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija, saopštila je Narodna skupština.
Cilj Konferencije, na kojoj su učestvovali parlamentarci iz 60 država, bio je uspostavljanje parlamentarne dimenzije međunarodne saradnje u borbi protiv narkotika i produbljivanje postojećeg pravnog okvira za jačanje te saradnje na planu suzbijanja širenja i upotrebe svih vrsta narkotika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.