Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Mar.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvije osobe optužene za ubistvo Njemcova, prijatelji skeptični

Dva muškarca su optužena za umješanost u ubistvo opozicionog ruskog lidera Borisa Nemcova, od pet osumnjičenih koji su se pojavili na sudu u Moskvi.

Ana Fadejeva, portparolka okružnog suda Besmannji, navela je da su Zaur Dadajev i Anzor Gubašev, optuženi za "ubistvo Borisa Nemcova, i da su još tri osobe osumnjičene".

Ruske agencije citiraju sudkinju Nataliju Mušnikovu koja kaže da je Dadajev priznao istražiteljima da je umješan u ubistvo.Sud je naredio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << petorica muškaraca iz nestabilnog ruskog Sjevernog Kavkaza ostanu u pritvoru do 28.aprila.

Brat Anzora Gubaševa, Šagid te Ramzan Bakajev i Temerlan Eskerhanov još nijesu službeno optuženi iako su zadržani u pritvoru.Bakajev i Eskerhanov su navodno povezani sa Dadajevim.

Opozicione kolege, 27.februara u blizini Kremlja ubjenog Borisa Nemcova, sumnjaju da su optuženi i privedeni zaista odgovorni za ubistvo.

Ilja Jašin je za BBC rekao da je "potpuno skeptičan" u verziju da su dvojica optuženih odgovorni za organizaciju ubistva Nemcova.

Jašin takođe odbacuje kao neprihvatljivu verziju da radikalni islamisti stoje  iza ubistva Nemcova.

On vjeruje da su odgovorni za njegovu smrt u Rusiji i čak u vlasti.

Ramzan Kadirov lider Čečenije, kojeg podržava Kremlj, odmah nakon hapšenja je opisao optuženog Zaura Dadajeva kao posvećenog muslimana koji je bio šokiran karikaturama poslanika Muhameda u francuskom magazinu Charlie Hebdo.

Ruski Istražni komitet je odmah nakon ubistva Borisa Nemcova saopštio da je jedna od linija istrage islamski eksremizam, jer je Nemcov branio obajavljivanje karikatura poslanika Muhameda.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.