Dojče vele: Vučićeva nesvrstanost - vakcine sa svih strana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 12:54

Dojče vele: Vučićeva "nesvrstanost" - vakcine sa svih strana

Ponuda vakcina sa Istoka i Zapada u Srbiji, za predsednika Aleksandra Vučića je dobrodošla prilika da demonstrira Srbima korist od svojih odnosa sa moćim prijateljima u Moskvi i Pekingu, piše "Noje cirher cajtung" (NZZ).

"Daleko manje se trudi oko Brisela, kao da misli da mu je tamo naklonost zagarantovana", navodi se u tekstu koji prenosi Dojče vele.

Švajcarski list, povodom pokretanja proizvodnje vakcine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Sputnjik Ve" u Srbiji, ocenjuje da je to "cepivo proteklih sedmica izazvalo kontroverze u celoj Evropi".

"Politizacija nabavke cepiva u Srbiji ima sasvim drugu poentu. Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao nesvrstani. Kako kandidat za EU sa odličnim vezama u Moskvi i Pekingu, Srbija je poručila doze sa Istoka i Zapada", napominje NZZ.

List podseća da je ove nedelje iz beogradskog Torlaka izašlo prvih 1.100 doza vakcine Sputnjik Ve koje su poslate u Rusiju na proveru kvaliteta.

"Od iduće godine bi čitav proizvodni ciklus trebalo da se autonomno odvija u Srbiji. Vlada se nada godišnjoj proizvodnji 30 miliona jedinica", piše taj list.

Kako se navodi, Srbija tako postaje prva evropska zemlja, osim Rusije, koja pravi Sputnjik Ve.

NZZ napominje i da su "u velikom stilu" vakcinisani građani susednih zemalja, a da su "vakcinalni turisti" doputovali su i iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

"Srpskom predsedniku veoma prija uloga regionalnog lidera. Ona doduše u susedstvu izaziva skepsu i odbijanje. Ali Vučić ukazuje na to da je isporučio vakcine u Sarajevo mesecima pre EU. I druge susede je darivao malim isporukama. Kosovo pak odbija cepivo iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Tako kineske i ruske vakcine ne dolaze u obzir – a pogotovo ne Sputnjik Ve proizveden u Srbiji", zaključuje švajcarski list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.