Dobro došli u pakao; Sahranjen Utkin

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 14:53

"Dobro došli u pakao"; Sahranjen Utkin

Saosnivač i jedan od komandanata ruske paravojne formacije Vagner Dmitrij Utkin sahranjen je danas u blizini Moskve.

Podsećamo, Utkin je poginuo u avionskoj nesreći u kojoj je stradao i vođa grupe Jevgenij Prigožin.

Kako prenosi Rojters, Utkin je bio vođa naoružanog Vagnerovog konvoja sa pobunjenicima koji se zaputio ka Moskvi, da bi naterao vojno rukovodstvo Kremlja da podnese ostavku, zbog neuspeha u ratu u Ukrajini.

Agencija dodaje da je kratkotrajna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobuna predstavljala najveći izazov za Putina otkako je došao na vlast 1999. godine, što ga je navelo da optuži njene vođe za ''izdaju'' i ''ubod nožem u leđa''. Nakon što je pobuna okončana dogovorom Moskve i Vagnera, Utkin je u obraćanju borcima rekao da to ''nije kraj''.

''Ovo je samo početak najvećeg posla na svetu koji će biti obavljen vrlo brzo'', i na engleskom dodao: ''Dobro došli u pakao!''.

Utkin, Prigožin i Vagnerov šef logistike Valerij Čekalov bili su među 10 ljudi koji su poginuli kada je Prigožinov privatni avion pao severno od Moskve prošle nedelje.

Pre nego što je pomogao u osnivanju Vagnera, Utkin je služio kao oficir specijalnih snaga u vojnoj obaveštajnoj službi GRU, gde je imao čin potpukovnika. Sa Vagnerom se borio u Siriji i Ukrajini, a 2016. je fotografisan u Kremlju sa Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.