Do viđenja, Moskvo!

Izvor: Vostok.rs, 18.Okt.2011, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do viđenja, Moskvo!

18.10.2011. -

Moskovski program Dana kulture zemalja Jugoistične Evrope u Moskvi se završio koncertom operskih zvezda iz BJR Makedonije.

Dani kulture zemalja Jugoistične Evrope u Rusiji se nastavljaju. Srbija i Hrvatska su već predstavile svoje programe, sada je štafetu preuzela Makedonija. Operski pevači Ana i Igor Durlovski pokazali su svoje majstorstvo na sceni Velike sale Moskovskog konzervatorijuma Čajkovski. U njihovom izvođenju čule su se arije iz opera >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Verdija, Mocarta, Hendla i makedonske narodne pesme. Postojao je određeni rizik u tome što je operskim umetnicima povereno da predstavljaju makedonsku klutru. Jer taj žanr je sračunat na prilično uzak kruz poštovaoca visoke umetnosti. Govori ministar kulture BJR Makedonije Elizabeta Kančeska-Milevska:

Elitna umetnost je vrlo važna za svaku kulturu, i sama sam se uverila u to da je na nastup naših izvođača došlo vrlo mnogo ljudi. Bilo je očigledno: publika je primila pevače sa oduševljenjem. Predtavili smo kratak, ali raznovrstan program, koji podvlači specifiku makedonske kulture i stavlja je razme uz rame sa svetskim uzorima. Između ostalog, kulturna razmena između RF i Makedonije razvija se prilično dinamično. Ima vrlo mnogo prevoda ruske književnsoti na makedonski i makedonske na ruski. Pre dve godine festival Orhirsko leto otvarao je orkestar pod rukovodstvom Mihaila Pletnjova, što je izazvalo veliko interesovanje u Makedoniji. Nadam se da će naša kulturna saradnja postati još bogatija i intenzivnija.

Ambasador Makedonije u Rusiji Ilija Isajlovski takođe je bio sasvim zadovoljan održanim koncertom.

Moskovska publika je ozbiljno iskušenje. Danas je Makedonija imala šansu da se pokaže i nadam se da su svi osetili makedonsku dušu, videli da Makedonija ima sopstvenu kulturu, istoriju, i da imamo čime da se pohvalimo. Nadam se da publika u sali nije ostala ravnodušna, svi su osetili posebno u poslednjoj pesmi čežnju, bol i ljubav, koja je svojstvena svim Slovenima. Za mene je velika čast što smo imali mogućnost da nastupimo u Konzervatorijumu. Hvala Ministarstvu kulture RF, siguran sam da ćemo i nadalje sarađivati.

Nastup Ane i Igora Durlovski završio je moskovski deo Dana kulture zemalja Jugoistočne Evrope. Sada operske zvezde iz Makedonije očekuju u Sankt-Peterburgu. U gradu na Nevi takođe će biti prikazan film 20 godina nezavisnosti Makedonije i biće otvorena izložba radova slikara Vladimira Georgievskog.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.