Desetine zemalja žele da se pridruže BRIKS-u – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2024, 13:11

Desetine zemalja žele da se pridruže BRIKS-u – Lavrov

 
Skoro 30 zemalja izrazilo je želju da postanu deo grupe BRIKS, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi u četvrtak. Govoreći o rezultatima ruske diplomatije 2023. godine, Lavrov je izjavio da je jedan od najznačajnijih koraka ka jačanju globalne pozicije BRIKS-a odluka o proširenju grupe ekonomija u usponu. BRIKS je zvanično najavio dodavanje novih zemalja članica na samitu 2023. godine, čime je obeleženo njegovo prvo proširenje otkako se Južna Afrika pridružila 2010. godine. Pored osnivača Brazila, Rusije, Indije i Kine, asocijacija sada uključuje i Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate. Niz drugih država izrazio je želju da postanu članice BRIKS-a, uključujući Venecuelu, Tajland, Senegal, Kubu, Kazahstan, Belorusiju, Bahrein i Pakistan – od kojih su sve formalno podnele prijave za pridruživanje. Druge zemlje kao što su Sirija, Turska, Nikaragva, Indonezija i Zimbabve takođe su izrazile interesovanje za pridruživanje grupi, ali tek treba da podnesu zvanične prijave za pristupanje. S obzirom na ovo povećano interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, Lavrov je izjavio da je pred grupom „velika budućnost“. On je dalje obećao da će Rusija, koja je 1. januara preuzela rotirajuće predsedavanje BRIKS-om, pomoći da se nove članice „organski uklope u naš zajednički rad i da doprinesu jačanju pozitivnih trendova ne samo unutar BRIKS-a, već i na međunarodnoj areni u interesima svetske većine“. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski novinar pitao Lavrova da li bi mu on i Blinken dali zajednički intervju, evo šta je odgovorio

Izvor: Danas, 18.Jan.2024

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas na konferenciji za medije o rezultatima ruske diplomatije za 2023. da ne vidi svrhu zajedničkog intervjua sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom za srpski medij, preneo je TASS.

Nastavak na Danas...

RT: Holokaust ne daje Izraelu imunitet – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2024

 . Izrael ne treba da misli da mu stradanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata daje slobodu u spoljnoj politici, posebno kada su u pitanju neprijateljstva u Gazi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.. Govoreći u četvrtak na konferenciji za novinare o rezultatima diplomatije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.