Dejtonski scenario rešenje za Donbas

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dejtonski scenario rešenje za Donbas"

"Insistiranje Rusije na poštovanju Minskog sporazuma moglo bi da svedoči da je Moskva zainteresovana za rešenje konflikta u Donbasu po Dejtonskom scenariju."

Ovo piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da nakon potpisivanja sporazuma, BiH funkcioniše po principu konsenzusa: sve ključne odluke za zemlju donose se uz saglasnost obe strane, čime je, kako navodi, "Republika Srpska faktički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobila pravo veta ne samo na formiranje rukovodećih organa Bosne, već i na utvrđivanje spoljnopolitičkih prioriteta".

"Na primer, na ulazak u EU ili NATO. A pošto se Republika Srpska orijentiše pre svega na Srbiju, a u poslednje vreme sve više na Moskvu, ulazak Bosne u NATO je apsolutno nerealan. U svakom slučaju, dok Beograd ili Moskva ne promene svoju poziciju u odnosu na Alijansu", ocenjuje Komersant u tekstu pod nazivom "Scenario za Donbas".

Dnevnik navodi da ruskovodstvo Republike Srpske ima još jednu polugu pritiska i na centralnu vlast i na međunarodnu zajednicu.

"Svi njihovi pokušaji da pojačaju funkcionalnost BiH nailaze na oštro protivljenje Republike Srpske. I upozoravaju: pri pokušaju da se izmeni Dejtonska formula održaćemo referendum o nezavisnosti i pripajanju Srbiji", navodi list.

Komersant ocenjuje da je Dejtonski scenario za Donbas, u kontekstu spora predsednika Rusije i Ukrajine da li je u Donbasu moguće ponavljanje tragedije u Srebrenici, "sa tačke gledišta Moskve najverovatnije bio idealnim".

"Za Ukrajinu - teško. Ali, 1995. godine vlasti u Sarajevu malo ko je pitao da li im se dopada dejtonska formula. Glavno je bilo postizanje mira. Čak i da po cenu da ta zemlja i četvrt veka kasnije bude nefunkcionalna", dodaje Komersant.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Dejtonski scenario rešenje za Donbas"

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Dec.2019

"Insistiranje Rusije na poštovanju Minskog sporazuma moglo bi da svjedoči da je Moskva zainteresovana za rješenje konflikta u Donbasu po Dejtonskom scenariju."

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.