Debi Kurtija u Karnegiju

Izvor: SEEcult.org, 24.Avg.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debi Kurtija u Karnegiju

Nagrađivani violinista Andrej Kurti iz Srbije, koji živi i radi u SAD, a svojevremeno je bio najmlađi strani student na Konzervatorijumu “Čajkovski” u Moskvi, debitovaće 26. septembra u Karnegi Holu u Njujorku solističkim violinskim koncertom.

Kurti će njujorškoj publici predstaviti šest sonata za solo violinu op. 27 belgijskog violiniste, kompozitora i dirigenta Ežena Isaja (Eugène Ysaÿe), koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << je često nazivan i “kralj violine”, najavili su organizatori iz LeitmotivArts.

Kurti je na Isajevim sonatama za violinu i doktorirao u SAD, a kasnije ih je i snimio.

“Svih šest sonata retko se izvode zajedno, jer su prilično zahtevne”, izjavio je Kurti, koji koncert u Karnegi Holu vidi kao vrhunac dosadašnje karijere. “Daću sve od sebe da se predstavim na najbolji način i da ujedno predstavim i svoju zemlju, koja ima bogatu muzičku tradiciju”, dodao je on.

Rođen u Beogradu, gde je pohađao muzičku školu “Stevan Mokranjac”, Andrej Kurti je sa 16 godina upisao čuveni moskovski Konzervatorijum "P. I. Čajkovski", odsek za violinu, a završio ga je 1994. u klasi profesora Levona Ambarcumjana i Zorje Šihmurzajeve. Potom je otišao na postdiplomske studije u SAD, na Univerzitet u Džordžiji, gde je doktorirao.

Živi i radi u SAD kao profesor violine na Nortvestern državnom univerzitetu Luizijane.

Dobitnik je pet prvih nagrada na takmičenjima u SFRJ i četiri prve nagrade na takmičenjima u Džordžiji i Floridi, a bio je i finalista državnog takmičenja gudača SAD 1998. godine.

Tokom dugogodišnje karijere, Kurti je nastupao kao solista sa simfonijskim orkestrima, kao i na solističkim koncertima u više od 15 zemalja.

Pojavljuje se i kao izvođač ili aranžer na četrdesetak albuma popularne muzike.

Od 2007. godine nastupa na mnogim internacionalnim muzičkim festivalima, gde najčešće izvodi dela napisana za solo violinu.

Osim klasične muzike, bavi se i rokom, bluzom i popom.

Koncert u Karnegi Holu organizuje LeitmotivArts, organizacija iza koje stoje mnogobrojni kulturni i muzički događaji koji imaju za cilj promovisanje umetnika iz Srbije u dijaspori.

Kurtijev koncert je drugi koji LeitmotivArts organizuje u Karnegi Holu, a prvi klasične muzike.

“Čim sam se susrela sa Andrejevom muzikom pomislila sam da će njegova virtuoznost, nepresušna energija, vedar duh i neposrednost biti divan način da na ovoj velikoj svetskoj sceni predstavim još jednog talentovanog muzičara iz naših krajeva i tako nastavim da dajem svoj doprinos promociji naše kulture”, izjavila je osnivačica LeitmotivArts, Danijela Milić.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.