Da se smrzneš na pogled: Kako izgleda ruski grad duhova FOTO

Izvor: B92, 24.Apr.2021, 15:53

Da se smrzneš na pogled: Kako izgleda ruski grad duhova FOTO

Neverovatne prizore smrznutog i polunapuštenog sela Severni, malo izvan grada Vortuka, u severnoj Rusiji, zabeležila je novinarka i fotografkinja Marija Paser iz Moskve.

Na snimcima dronova vidi se selo prekriveno snegom, jer u tom području temperature padaju ispod minus 40 stepeni, kao i pogled u napuštene stanove nakon što su se stanovnici odselili zbog nedostatka posla, nakon zatvaranja rudnika ugljena.

Severni, nekada radničko naselje u kome je živelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko desetina hiljada stanovnika, danas izgleda kao grad duhova.

Zbog niza napuštenih zgrada, u kojima su ljude zamenili sneg i led, mesto izgleda kao da je zaleđeno u 60-im ili 70-im godinama prošlog veka. Da u naselju još uvek ima ljudi govori po koji dimnjak iz koga izlazi dim.

Inače, mesto je 11 kilometara udaljeno od zloglasnog grada Vorkuta u Republici Komi u Ruskoj Federaciji, u kojem je nekad bio jedan od Stanjinovih gulaga.

Nedavno je i fotograf Arsenij Kotov, čiji su motivi arhitektura i život u post-sovjetskom svetu, napravio fotografije napuštenih stambenih kompleksa izgrađenih za radnike u Vorkuti, od kojih su mnogi napušteni kada su se rudnici zatvorili.

Smešten na oko 110 milja od Severnog ledenog okeana, Vorkuta je mali ruski rudarski grad u kome se nekada nalazio jedan od najvećih logora za prinudni rad tokom Staljinove vladavine.

Iako se rudarstvo nastavilo i nakon nestanka Gulaga, visoki troškovi doveli su do zatvaranja rudnika početkom dvehiljaditih godina. Tokom protekle dve decenije, Vorkuta je postala nešto poput grada duhova.

Ovde temperature dostižu čak i do minus 61 stepen, a Vorkuta je jedan od gradova sa najvećom stopom smanjivanja broja stanovnika u celoj Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.