Da li je zaista realno da Srbija postane remontni centar za ruske helikoptere?

Izvor: TangoSix.rs, 04.Nov.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je zaista realno da Srbija postane remontni centar za ruske helikoptere?

Tokom nedavne posete srpske delegacije Moskvi na čelu sa predsednikom vlade, najavljeno je da bi ruski helikopteri u budućnosti mogli biti remontovani u Srbiji. Ovaj posao bi se navodno obavljao prvenstveno u Vazduhoplovnom zavodu ‘’Moma Stanojlović’’ iz Batajnice ali bi svoje učešće u remontima uzela i fabrika ‘’Utva’’ iz Pančeva kao i ‘’Prva petoletka’’ iz Trstenika. Nije saopšteno koji tip helikoptera bi se radio ali je logično zaključiti >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da bi to bili transportni helikopteri familije Mi-8/17.
Ovaj tip helikoptera veoma je rasprostranjen u svetu i još uvek se proizvodi. Trenutno, vojne vazduhoplovne snage različitih vidova i rodova iz gotovo 87 zemalja koriste oko 2900 helikoptera a tu je i veliki broj civilnih kompanija kao i različitih državnih službi koje koriste još nekoliko stotina helikoptera Mi-8/17. U upotrebi su mnogobrojne verzije počevši od starih Mi-8T/P pa do novijih varijanti Mi-8AMT (Mi-171/A/E), Mi-8AMTŠ (Mi-171Š); Mi-8MTV-1 (Mi-17-1V), Mi-8MTV-5 (Mi-17V-5) itd.
Premijer Srbije je nakon posete Rusiji izjavio kako trenutno naš remonti zavod može da remontuje godišnje samo pet helikoptera i onda je naglasio, u istoj izjavi, da bi taj broj trebao da bude čak 20 puta veći.
Jedan od helikoptera Mi-8T (HT-40) u našem remontom zavodu / Foto: Novica AndrićVZ ‘’Moma Stanojlović’’ je poslednje remonte helikoptera Mi-8 obavio u periodu od 2008. do 2012. kada je odrađeno 6 helikoptera Mi-8T Vojske Srbije. Takođe 2010. godine izvršeni su i određeni radovi na remontu dva vojna helikoptera Mi-17 koje su remontovali Rusi. U ovom zavodu je pre par godina urađena i modifikacija dva iračka helikoptera (jedan Mi-171 i jedan Mi-17V-5) koja je obuhvatala integraciju elektronske opreme i naoružanja a posao je vodio Jugoimport-SDPR.
Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je kako više od 50 godina nije ulagano u remontne zavode Vojske Srbije. Dodao je i da država želi da ulaže znatna sredstva podižući njihove kapacitete kako bi se u njima mogao vršiti remont 50 do 100 helikoptera godišnje izražavajući nadu da će do toga brzo doći.
Srpski vazduhoplovni zavod je u poslednjih 9 godina (2007-2015.) izvršio remont samo oko 50 vojnih vazduhoplova od čega su 13 bili helikopteri, od toga 6 ruskih Mi-8. Međutim poslednjih godina sa remonta izlazi godišnje u proseku svega 2 do 3 vazduhoplova a VS više nema u inventaru helikoptere Mi-8 koji bi se remontovali. Činjenica je da bi država morala mnogo da uloži u opremu i alate našeg remontog zavoda a veliko je pitanje da li imamo i dovoljno kadra svih specijalnosti koji su sposobni da se obuče za remont novijih verzija familije helikoptera Mi-8/17.
Remont ruskih helikoptera u Srbiji: (ne)moguća misijaDanas se u Rusiji remontom helikoptera Mi-8/17 bavi oko 17 kompanija i remontnih zavoda, neki remontuju samo vojne, neki civilne helikoptere, neki i vojne i civilne a pojedine firme i zavodi se bave remontom samo motora i agregata. Što se tiče ostatka sveta, postoji još 13 zavoda i firmi koji obavljaju ovakve poslove a nalaze se u SAD, Bugarskoj, Litvaniji, Avganistanu, Češkoj, Kolumbiji, UAE, Belorusiji, Slovačkoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu i Ukrajini. Mnogi od njih imaju i licence proizvođača koje se obnavljaju na svake 2-3 godine a u mnogim državama koje imaju veliki broj helikoptera Mi-8/17, kao što su npr. NR Kina i Indija organizovan je remont u domaćim vazduhoplovnim zavodima.
Irački helikopteri Mi-17 modifikovani su u VZ Moma Stanojlović 2011-12 / Foto: Novica AndrićPored najave da bi Srbija mogla da remontuje ruske helikoptere, rečeno je takođe da bi to bili i helikopteri koji su smešteni u Poljskoj i Češkoj. Nije međutim jasno da li bi Srbija remontovala helikoptere Mi-8/17 iz sastava RV ove dve zemlje ili bi njihovi remontni zavodi koji su uzgred rečeno u mnogo boljem stanju nego srpski, izgubili licencu za remont a njega bi dobio VZ Moma Stanojlović? Poljska trenutno u svom inventaru ima oko 38 helikoptera Mi-8/17 ali se spremaju da ih zamene francuskim helikopterima H225M ‘’Caracal’’ a prvi od 36 naručenih helikoptera će stići 2017. Češka poseduje 27 helikoptera Mi-8/17 od čega 16 helikoptera Mi-171Š koje su dobili pre deset godina.
Evropske države koje koriste Mi-8/17 svoje helikoptere ili remontuju sami ili ih šalju u Rusiju ili Ukrajinu. Mnoge se takođe spremaju da ih povuku iz naoružanja kao npr. Slovačka koja će ih zameniti sa UH-60, Bugarska koja već ima AS-532 i Mađarska koja se još nije odlučila za novi tip transportnog helikoptera. Srbija je naručila dva helikoptera Mi-17V-5 ali je pitanje da li će i dalje nabavljati ruske transportne helikoptere ili će se u vezi takve nabavke okrenuti zapadu.
Postoje informacije da su u toku pregovori sa kompanijom Airbus oko nabavke helikoptera Super Puma kao i o tome da bi se kod nas napravio remonti centar kako za te helikoptere tako i za helikoptere Gazela. Ukoliko bi Srbija nabavila barem eskadrilu od npr. 12 helikoptera Mi-17V-5 onda bi Rusija i mogla da dozvoli i osposobi domaće remontne kapacitete za remont ovih helikoptera. Moguće je da će se u narednih nekoliko meseci a možda i godina Srbija opredeliti čiju vojnu tehniku će koristiti u budućnosti i tako ujedno zaista pokazati svoju geostratešku orijentaciju koja za sada još uvek nije sasvim jasna. Vrlo bitan aspekt cele ove priče imaće i ekonomsko-politički odnosi Srbije sa Zapadom i Rusijom.
Na osnovu svega iznesenog veliko je pitanje i dovodi u sumnju da li bi naš remonti zavod zaista imao dovoljno posla, a posebno da li bi mogao da remontuje 50 do 100 helikoptera Mi-8/17 godišnje. Ako se još ima u vidu stanje stručnog kadra čiji je odliv u prošlosti bio velik, stanje sredstava za rad u zavodu i njegovih više nego skromnih kapaciteta, onda je situacija još gora, a šanse za jedan ovakav ozbiljan posao minimalne.
The post Da li je zaista realno da Srbija postane remontni centar za ruske helikoptere? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.